De huidige inflatieverwachting in Nederland van 5,2% behoort tot de hoogste van Europa. Dat blijkt uit het Centraal Economisch Plan van het CPB. Wanneer er sprake is van inflatie, stijgen de prijzen van goederen en diensten. Waardoor er met geld minder gekocht kan worden. Zo wordt bijvoorbeeld het geld op je spaarrekening minder waard. De Nieuwsredactie sprak met experts en deed een rondvraag op straat met de vragen: Merkt u dat uw spaargeld slinkt? En zo ja, ben je bereidt daar stappen tegen te ondernemen?  

,,Veel mensen realiseren zich niet dat ze minder kunnen kopen met hun geld. De honderd euro die je vorig jaar had is nu nog maar 93 euro waard”, vertelt bewindvoerder Ron Oostveen. Hij geeft professionele ondersteuning aan mensen die niet meer zelf voor hun financiële zaken kunnen zorgen. ,,Zeker mijn cliënten die onder bewind staan, zullen de gevolgen van de inflatie moeten aanvaarden. Ze hebben de financiële middelen niet om te beleggen of op een andere manier te investeren, om zo een deel van hun spaargeld te redden.”

Doe het met je verstand

Oostveen merkt op dat toen de beurs een paar jaar geleden instortte, veel mensen gingen beleggen. ,,Nu is dat minder. De beurs is door de oorlog in Oekraïne gedaald, maar herstelt wel weer. Maar alsnog is de beurs er slechter aan toe dan eind vorig jaar.” Ondanks de onzekerheden die de inflatie en de oorlog in Oekraïne met zich meebrengen, is volgens Oostveen beleggen ook in tijden van crisis een goed idee. ,,Het verleden leert dat beleggen het beste rendement oplevert. Begin met kleine stapjes en spreid je risico’s. Doe het met verstand en focus op de langere termijn.” Zo is het een veiligere methode om niet na elke winst het bedrag uit te keren, maar door te gaan met beleggen. Zo bouw je rendement op rendement op.

De Nieuwsredactie ging de straat op en vroeg rond of Nederlanders beleggen om de gevolgen van inflatie voor te zijn. En zo niet, baart de inflatie hen zorgen?

Tekst gaat verder onder het audiofragment.

Beleggingsexpert Edwin Paardekooper adviseert mensen met grotere vermogens in hun beleggingen. ,,Inflatie speelt geen grote rol bij onze klanten. Vooral het betalen van negatieve rente op spaargeld wordt als vervelend ervaren. Als je meer dan een ton op je rekening hebt staan moet je hierover namelijk geld betalen aan de bank. De bank vergoedt wel spaarrente. Samen met de lage rente die de bank vergoedt om over jouw spaargeld te mogen beschikken, vormt dit de drijfveer achter de keuze om te gaan beleggen.”

Voordelen van inflatie

Inflatie kan ook in je voordeel werken. ,,Er zijn investeringen die je een hogere opbrengst geven bij een hogere inflatie. Investeren in vastgoed is hier een goed voorbeeld van. De huur wordt namelijk geïndexeerd met een inflatiecijfer, dat je kan doorberekenen in de huurprijzen die je vraagt. Ook bestaan er inflatie gerelateerde obligaties. Dat is een lening die een hogere rente vergoedt als de inflatie hoger is. Het effect dat de inflatie heeft op de aandelenkoersen is vaak niet gunstig, dus dit soort investeringen zijn een optie.”