Na twee jaar thuis zitten kunnen we deze zomer eindelijk weer genieten van een corona-loze vakantie in het buitenland. Studenten die dit van plan zijn moeten er alleen wel wat voor over hebben, want de vakantieprijzen zijn behoorlijk gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van boekingssite Zoover.

De gemiddelde vakantieprijs is volgens Zoover sinds de pandemie met zo’n 11 procent gestegen. Mensen die naar Spanje willen zijn nóg meer geld kwijt: hun reizen werden zelfs 25 procent duurder. Zoover analyseerde de afgelopen drie jaar 10 miljoen prijzen van pakketreizen van alle aanbieders op hun site. Volgens de boekingssite lijkt de prijsstijging mensen niet tegen te houden om op vakantie te gaan. Ze zijn door corona lang niet meer naar het buitenland geweest en willen nu echt op reis. Nederlanders die voor de aankomende meivakantie een reis boekten, betaalden daar nu gemiddeld 500 euro meer voor dan in 2019.

Vakantie met een studentenloontje

Ook studenten zijn niet van plan zich tegen te laten houden door de hoge prijzen. Student Jamy Sprenkels (21) vertrekt in de zomer gewoon met haar vriend naar Griekenland: “Toevallig ben ik voor de pandemie ook naar Griekenland geweest, maar op een andere plek. Toen heb ik daar een euro of 300 voor betaald en nu was ik 450 euro kwijt. Ik heb twee baantjes, dus ik kan het op dit moment gelukkig betalen. Als het nog duurder wordt ga ik wel even twee keer nadenken of ik wel écht op vakantie moet.”

Ook student Thomas van der Heijden (21) laat zich een vakantie niet door de neus boren. “Ik ga dit jaar naar het Sziget festival in Boedapest. We betalen hetzelfde bedrag als eerst, maar nu is het vervoer duurder en het festival zelf duurt minder lang. Ik zou een vakantie niet skippen als het duurder wordt, want ik werk om te leven en niet andersom.”

Foto: ANP KIPPA Sander Koning