Aankomende zomer is het de eerste zomer dat er extra vuilnisbakken en opruimzakken aanwezig zijn op de Maasboulevard. Met de nieuwe onderdelen zoals een welkomstpoort hoopt de gemeente van ’s-Hertogenbosch het gebied deze zomer schoner te houden. De recreatieplek wordt ‘s zomers druk bezocht en dat levert al jaren veel afval op.

©Manouk Anakotta Manouk Anakotta

“We willen graag het gedrag van mensen beïnvloeden met deze nieuwe onderdelen”, zegt Rob Ramackers, teamleider Openbaar Beheer van gemeente Den Bosch. “Constant mensen beboeten heeft geen zin naar mijn mening en daarom besloten we ons te focussen op de gedragsbeïnvloeding van de mensen zelf.” Een extra toevoeging aan het onderdeel zijn de papieren zakken die gebruikt kunnen worden om afval in op te bergen.

Verantwoordelijk
“Als gemeente krijgen we al jaren veel meldingen van dat er rommel achterblijft aan het water”, vertelt Ramackers. “Wij als gemeente hebben daar de middelen niet voor om alles schoon te houden en zijn daarnaast ook niet officieel verantwoordelijk voor het gebied. Zo bleven we ook een lange tijd naar elkaar wijzen.” Door deze verandering hoopt Ramackers dat de vervuiling aan de Maas deze zomer afneemt.

Verschillende partijen zijn betrokken bij dit plan. Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de dijken, de stranden zijn grond van Rijkswaterstaat en een deel van het grondgebied is van Vereniging Natuurmonumenten. Samen met Wijkraad Maaspoort zijn de overheidsinstanties in gesprek gegaan om het vervuilingsprobleem aan de boulevard aan te pakken.

Reacties
Ronnie van Gaal, wijkmanager van Noord-Maaspoort, kreeg veel positieve reacties van buurtbewoners op de extra voorzieningen. De Maaspoort is de wijk die aan het gedeelte van de Maasboulevard grenst en dus veel bezoekers heeft die in het natuurgebied komen. “We hopen dat we op deze nieuwe manier mensen positief kunnen benaderen en dat daardoor het resultaat ook goed uitpakt”, aldus Van Gaal.

Wie wekelijks wandelt aan de Maas is buurtbewoner Mariël Knulst. “Ik vind het een goed initiatief dat het geplaatst is, maar het doet een beetje denken aan een kinderspeelparadijs en dat is jammer voor zo’n mooi natuurgebied”, aldus Knulst. Wel snapt ze de bedoeling ervan en hoopt dat meer mensen hun rommel opruimen. “Altijd als we in de zomer bij de Maas zaten was het zoeken naar prullenbakken en nu staan ze gewoon bovenaan wanneer je weer naar huis gaat, dus dat is fijn”, zegt buurtbewoner Bibi Egberts.

Zomer
“De welkomstpoort en de vuilnisbakken zijn niet te missen, dus we hopen dat dat mensen al aanspoort om hun eigen rommel op te ruimen”, aldus Ramackers. De gemeente verwacht dat mensen uit de buurt elkaar zullen aanspreken en ook gebruik maken van de voorzieningen die op deze plek aanwezig zijn. “Ik hoop dat het beter zal gaan en schoner wordt dan voorheen. Wel denk ik dat er altijd nog vuil zal aangetroffen worden, want er blijven mensen die hun rommel niet opruimen”, zegt Ramackers.

Door middel van het wegen van het afval wat wordt opgehaald uit de containers en bij te houden hoeveel klachten er nog binnen komen, meet de gemeente na de zomer of de vernieuwing iets heeft opgeleverd.