Het is officieel: de Formule 1 racet volgend jaar in Las Vegas. Er wordt gereden op een stratencircuit dat deels over de befaamde Strip loopt. “Het is groot nieuws, maar niet baanbrekend”, glimlacht Formule 1-commentator Koen Bakker.

Met de welbekende casino’s en hotels is de beroemde Strip in Las Vegas de nieuwe locatie waar het volgende seizoen in geracet gaat worden. Na Miami en Austin is dit voor de Verenigde Staten de derde plek waar een route is opgesteld. “Het is de gok of het nieuwe circuit in Las Vegas prikkelend genoeg is”, betwijfelt sportjournalist. “Een winst voor de Amerikaanse Formule 1, maar kinderspel voor de coureurs.”

Ook Formule 1 commentator Koen Bakker is niet enthousiast. “Het is groot nieuws, maar niet baanbrekend. De nieuwe race is totaal geen spectaculaire baan, hooguit de bocht bij de koepel, maar verder zal het geen uitdaging zijn voor de topsporters.” De commentator laat weten dat de baan behoorlijk Amerikaans in elkaar is gezet. “Normaal gesproken is de race doorlopend, nu is de race in blokken.”

Drive to Survive
Volgens Bakker heeft de Netflix-serie Drive to Survive een belangrijke rol gespeeld in het besluit om nog een race in de Verenigde Staten op de kalender te zetten. De documentaire reeks schetst een flitsend beeld van de koningsklasse, waarin het sportdrama soms wordt aangedikt melden diverse critici. “Ze doen er alles aan om Amerika op de kaart te zetten. Omstreden of niet, het is Netflix gelukt om de sport verder te globaliseren in de Verenigde Staten”, verklaart verslaggever Koen Bakker.

Niet alleen de sportjournalisten zien De Formule 1 groeien, ook groots fan Jochem Smit merkt het op. “Het zal altijd een Europese sport blijven, maar de globalisatie is overal te voelen. Denk aan het nieuwe team Haas of de nieuwe coureurs Alexander Albon, Guany Zhou en Daniel Ricciardo die meer publiek trekken. Daarnaast kan Amerika met de opkomende populatie behoorlijk wat winst maken. “Geld is sowieso een motivatie, landen halen er enorm veel inkomsten uit.”

Ethiek binnen Formule 1
Toch is verslaggever Bakker behoorlijk opgelucht dat er een nieuwe baan te vinden is in Amerika en niet in het Midden-Oosten. “Bedenk dat er ook in Saoedi-Arabië races worden gehouden. Een land waar geen homoseksuele mensen of vrouwen welkom zijn. Ik vind dat er ethisch veel mis is in de Formule 1 wereld. Er gaan miljoenen boven de veiligheid van anderen.” Saoedi-Arabië investeert meer dan 55 miljoen euro in de Formule 1. “Deze sport heeft ethisch nog veel te leren.”

Formule 1-race in Las Vegas (1)