De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak deze ochtend de Tweede Kamer toe. Eén van de uitspraken was dat Oekraïners wennen aan de oorlog, hij spreekt van ‘routine’. Erella Grassiani, antropoloog, is het niet eens met deze uitspraak.

Een zichtbaar geraakte Zelensky richt zich in de toespraak onder andere op de inwoners van zijn land. Hij ziet dat mensen gewend raken aan de situatie, hoe erg het ook is. Hij vraagt nadrukkelijk om nog meer aandacht voor de oorlog tussen beide landen, omdat hij ziet dat de aandacht in Europa weer naar andere onderwerpen gaat.

Minder verrast
Erella Grassiani, Antropoloog aan de UvA, denkt dat er niet gezegd kan worden dat mensen eraan wennen: ’Ze zijn minder verrast, maar mensen weten goed dat er ook een normaal leven kan zijn buiten oorlogsgebieden.’’ Vooral in Oekraïne, met name Kiev, hebben mensen volgens Grassiani een oorlog nog niet eerder meegemaakt in hun leven.

Historie
In de toespraak legt Zelensky de link met Nederland. Naast de Tweede Wereldoorlog, haalt hij ook de Tachtigjarige Oorlog en de ramp rondom MH17 naar voren. In Duitsland gebruikte hij eerder al als voorbeeld de Holocaust. Hij zei met die vergelijking dat de woorden ‘nooit meer’ niets waard blijken te zijn.

Russische handel
Vandaag vraagt hij nadrukkelijk dat we in Europa moeten stoppen met de handel met Rusland. ‘’Zo betalen jullie geen miljarden aan een oorlog.’’ Hij roept daarna om extra wapens, luchtafweer en luchtdoelraketten om de Oekraïense steden te bevrijden: ‘’Dat hebben jullie, daarom hoop ik dat jullie ons kunnen helpen om te overwinnen.’’

Veerkracht
Tijdens een oorlog is er volgens Grassiani in een oorlogsgebied erg veel angst. ‘’Het normale leven wordt te niet gedaan. Niks werkt meer, je bent bang voor je leven en familie.’’ Toch ziet ze dat het leven in oorlogsgebieden gewoon doorgaat: ‘’Mensen zijn best wel veerkrachtig. Tijdens een oorlog trouwen ze, krijgen ze kinderen en kunnen ze ook gewoon blije momenten hebben.’’

Zelensky sluit de toespraak af met de woorden: ‘’Ik droom van de dag dat vluchtelingen na het einde van de Russische inval jullie kunnen bedanken en dat ze terug kunnen keren naar een herbouwd Oekraïne. Leve Oekraïne!’’