Door: Manouk Anakotta & Alisa Stroop

De treinkaartjes zijn dit jaar 1,8 procent duurder geworden door inflatie volgens NS, meldt Nu.nl. Maar er is nog een reden voor de prijsstijging: de schoonmaakkosten voor het verwijderen van graffiti op treinen maakt je treinkaartje namelijk indirect duurder.

Al jaren voert NS de strijd met de illegale graffitispuiters. In 2020 werd er 142.000 vierkante meter bespoten met graffiti, dat zijn zo’n twintig voetbalvelden vol. Daarnaast meldt NS dat er een toename is van vernieling van treinen van 65 procent ten opzichte van 2015.

De jaarlijkse schoonmaakkosten zijn gemiddeld tien miljoen euro en dat heeft dus ook indirect invloed op de prijzen van de kaartjes. “Het liefst zetten we dat geld in voor zaken die voor de reiziger belangrijk zijn, maar omdat graffiti op treinen toeneemt gaat er veel geld daarheen”, zegt Léonie Bosselaar, woordvoerster van NS.

Kijk hier de video onder andere over hoe NS graffitispuiters opspoort. De tekst loopt verder na de video:

Meldapp
Loek Rongen, NS-contractmanager specialistisch reinigen en opdrachtgever voor Hago Rail Service krijgt dagelijks te maken met het graffitiprobleem. Hago Service is het bedrijf dat de reizigerstreinen schoonmaakt voor de NS. “De NS heeft een huisstijl, geel-blauw of geel-wit-blauw, en die wordt niet bepaald door derden”, vertelt Rongen. “Graffiti kan ook heel mooi zijn, maar treinen moeten schoon zijn. Je hoort nooit op eigendommen van anderen te spuiten.”

Volgens Rongen is er in de coronaperiode een daling te zien van de bekladde vierkante meters op treinen. “Dat komt vooral door de lockdown en avondklok vorig jaar. Er zijn 15.000 tot 20.000 minder vierkante meter beklad,” vertelt Rongen, “maar de NS blijft de beveiliging aanscherpen.”

Hago Service heeft ook een meldapp voor graffiti. De medewerkers van Hago krijgen een melding via een meldsysteem, waarin staat of graffiti binnen of buiten is gespoten op of in de trein, het treinnummer en een foto van de graffiti. “Ook hebben de medewerkers een inschatting nodig hoeveel vierkante meter is beklad. Per persoon kan twee tot vier vierkante meter per uur worden schoongemaakt. Met die inschatting weten we ook hoeveel mensen er moeten worden ingezet voor het schoonmaken”, aldus Rongen.

‘Graffiti is kunst’
Graffiti artist Pieter Poorts ging in zijn ‘rebelse’ tienerjaren ’s nachts op pad om graffiti te spuiten in zijn stad Uden. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf en maakt hij alleen maar kunstwerken in opdracht. “Ik heb zelf nooit op treinen gespoten, maar wel op illegale plekken. Het was vooral de kick die ik ervan kreeg om ergens je werk te zetten”, zegt Poorts. Poorts ziet graffiti niet als vandalisme. “Graffiti is een vorm van kunst en daarnaast spreekt NS van vandalisme en dat houdt voor mij in vernieling. Met graffiti verniel je niet iets, het fleurt juist een voorwerp op.” Toch begrijpt Poort wel dat niet alle soorten kunstwerken prettig zijn voor de reiziger.

© Pieter Poorts Manouk Anakotta