De horeca heeft last van personeelstekort. Koninklijk Horeca Nederland denkt na over betere werkomstandigheden en een hoger salaris. De prijzen voor een hapje of drankje in de horeca stijgt daarom, zegt Rik Hüsken, woordvoerder Koninklijke Horeca Nederland voor Midden-West-Brabant. 

Rik Hüsken ziet in de branche een personeelstekort ontstaan, waardoor er nog eens naar de arbeidsomstandigheden is gekeken: ‘’Er is een cao-afspraak die begin dit jaar gemaakt is. Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden kan een onderdeel van de oplossing zijn. Maar ik durf niet te stellen dat het voldoende is.’’  

Afspraken
Er zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over ontwikkelingsbudget, maar mensen moeten ook kunnen doorgroeien. Daarbij moet de roostering al drie weken voor uitvoering bekend zijn en is een beter salaris onderwerp van gesprek. Volgens Hüsken spelen ondernemers daar zelf een belangrijke rol in: ‘’Zij moeten medewerkers binden, boeien en houden. Dat doet iedereen op z’n eigen manier.’’ 

Duurder
Om balans te houden tussen inkomsten en uitgaven, is het volgens Hüsken belangrijk dat de ondernemers zelf kijken hoe zij met prijzen omgaan. Een verhoging ligt voor de hand: ‘’De tarieven gaan omhoog bij bijvoorbeeld salarissen, energieprijzen, inkopen van eten en drinken. Het is een algemene prijsstijging die doorberekend moet worden om als ondernemer een boterham te kunnen verdienen.’’ Een biertje op een terras kan dus nog duurder worden, al levert dit volgens Hüsken geen groot verschil op: ‘’Een biertje gaat niet ineens van drie naar vier euro. Voor de meeste mensen die de horeca bezoeken, blijft dat dus wel gewoon betaalbaar.’’