Foto: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

Qatar vervangt de Formule 1-Grand Prix van Rusland 2022 vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat terwijl het land eerder bekritiseerd werd omwille van slechte arbeidsomstandigheden tijdens de bouw van het WK voetbalstadion. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept F1-coureurs op om zich uit te spreken over de schending van mensenrechten. 

“We weten te weinig over eventuele mensenrechtenschending bij de bouw van het circuit in Qatar”, vertelt Ruud Bosgraaf, senior persvoorlichter Amnesty International. “Wij zijn niet automatisch voor een boycot, maar het is goed om kritiek te uiten op Qatar. De meest invloedrijke personen in de Formule 1 zijn de coureurs. Zij zouden zich moeten uitspreken over wat er daar misgaat op het gebied van mensenrechten.” 

Inkomstenbron FIA 

Formule 1-journalist Rick Winkelman heeft liever niet dat de Formule 1 in Qatar plaatsvindt. “Maar ja, je weet hoe het gaat. Qatar is een grote inkomstenbron voor de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA).” Hij benadrukt dat ‘we allemaal willen dat de Formule 1 enkel in democratische landen wordt gehouden met de juiste mensenrechten’. Alleen hebben wij daar volgens hem als simpele zielen gewoon geen invloed op. “Het draait de FIA om het kostenplaatje.”  

Kritiek 

De F1-journalist verwacht wederom kritiek op Qatar. “Het zal minder zijn dan bij het WK voetbal, maar je leest nu al terug op Formule 1-sites: ‘waarom nu weer Qatar’.” Bosgraaf sluit niet uit dat de FIA over enkele jaren meer aandacht schenkt aan de mensenrechten. “Ik denk dat de FIA het op een gegeven moment niet meer aandurft om een race in dit soort landen te houden vanwege kritiek. Voor alsnog zijn we niet zo ver.”