Vier Nederlandse verdachten zijn opgepakt wegens het voorbereiden en plegen van plofkraken op geldautomaten, meldt de politie. Eind vorig jaar startte de politie in samenwerking met de Duitse autoriteiten een onderzoek naar deze groep die vooral te werk gaat in Duitsland. Drie van hen werden woensdag 30 maart opgepakt in Gießen en de vierde in Tilburg.

Woensdagochtend werden in Gießen de drie verdachten aangehouden. Ze reden in een zeer snelle auto met een andere kentekenplaat. In de auto werden explosieven gevonden die alles te maken hebben met plofkraken. De vierde persoon werd aangehouden in een bedrijf in Tilburg. Alle vier de verdachten zitten nog vast, de man opgepakt in Tilburg mag alleen contact hebben met de advocaat. Om die reden kan de politie niets zeggen over wat de verdenkingen precies inhouden en wat de leeftijden zijn van de verdachten, aldus ANP.

Lees verder onder de tweet:

Duitsland heeft last van Nederlandse criminelen

Onze oosterburen hebben al langer last van Nederlanders criminelen die daar plofkraken plegen. “Het komt geregeld voor dat plofkrakers uit Nederland verkassen naar onze buurlanden. Dat komt doordat het in Nederland is gelukt om het aantal gasaanvallen terug te dringen naar bijna nul”, aldus de politie op hun site. De automaten van onze buurlanden zijn lang niet zo goed uitgerust met beveiligingen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in december 2019 namelijk besloten om de geldautomaten tussen 23.00 uur en 07.00 uur te sluiten. Dit wegens de vele plofkraken. In 2020 is die regel bijgesteld naar een sluiting tussen 23.00 uur en 06.00 uur en inmiddels is het een definitieve maatregel, meldt de NOS. De meeste automaten zijn uitgeschakeld, met als uitzondering de automaten in uitgaansgebieden. Die blijven open tot en met 02.00 uur. Bij onze buurlanden gaan de automaten niet dicht.

Samenwerking politie, de banken en het OM

De Nederlandse politie geeft aan veel te doen om plofkraken te voorkomen. Zo heeft de politie sinds enkele jaren een speciaal landelijk plofkrakenteam opgezet: “Dat verschillende criminele groeperingen onderzoekt die zich bezighouden met onder meer plofkraken”, aldus de politie. Er wordt nauw samengewerkt met banken, het Openbaar Ministerie (OM) en met de Duitse- en/of Belgische politie.