De zwerfkattenpopulatie in Nederland blijkt problematisch. Volgens Michelle van Leeuwen – van Stichting Zwerfkatten Nederland – lopen de aantallen uiteen van 135.000 tot 1,2 miljoen zwerfkatten. Voor de kat is de chip niet verplicht.

Tijdens Wereld Zwerfdierendag is er op het zwerfkattencongres in Woerden gesproken over een diervriendelijke aanpak voor het probleem. Dit is vooral belangrijk voor provincies, gemeenten, natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, wetenschappers en verdere belanghebbenden.

Michelle van Leeuwen: “Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. We willen dat de kat een goed plekje heeft, zonder dat er schade aan de natuur of het dier plaatsvindt.”

Dierenopvangtehuis Bommelerwaard in Bruchem had vorig jaar een piek van het aantal katten dat ze opvingen. De meeste dieren verblijven tijdelijk bij gastgezinnen en vinden een nieuw huisje. Verwilderde katten worden teruggezet op locatie of gaan op een manege of boerderij wonen.

Zwerfhonden komen bij het Dierentehuis vrijwel niet voor vanwege de verplichte chip. Ze vingen niet per se meer honden op na de corona. Wel kwamen er ‘hoge risico’ honden binnen. Dit zijn rassen die meer aandacht nodig hebben.