Op je achttiende je lippen opspuiten of een neuscorrectie laten doen. Het kan zomaar zijn dat jongeren voortaan tot hun eenentwintigste moeten wachten voordat zij een cosmetische ingreep mogen ondergaan. Het verhogen van de leeftijdsgrens voor niet-medische cosmetische ingrepen is een initiatiefnota die afgelopen week in de Tweede Kamer is behandeld.

CDA-Kamerlid Joba van den Berg noemt het zorgelijk dat het percentage cosmetische ingrepen onder jeugd tot 21 jaar stijgt. Zo zouden jongeren van 18 jaar de consequenties van een ingreep niet goed kunnen overzien. Ook worden ze veel beïnvloed door sociale media. Volgens Van den Berg zou het verstandig zijn om de minimumleeftijd voor cosmetische behandelingen op te hogen.

Prijskaartje
Of dit jongeren onder de 21 gaat tegenhouden, is nog maar de vraag. Hanniie Truong heeft lipfillers sinds haar eenentwintigste. Ze vond het belangrijk dat dit bij een erkende kliniek gebeurde om er zeker van te zijn dat het proces goed verliep én zodat ze goed ingelicht werd over de risico’s van de behandeling. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. “Ik heb tweehonderdvijftig euro betaald voor één milliliter fillergel.”

Privécollectie Hanniie Truong

Volgens haar houden de hoge kosten jongeren tegen om cosmetische ingrepen bij een erkende kliniek te laten doen, met een gecertificeerde arts. “Ik weet dat er mensen zijn die hun lippen gewoon bij iemand thuis laten doen.” Truong vertelt dat de kosten aanzienlijk lager liggen bij een zogenaamde ‘thuiskliniek’ dan bij een erkende kliniek. Die lage kosten trekt jongeren wel aan. “Ze denken niet na over de risico’s hiervan.”

Enkeling
Berend van der Lei, hoogleraar plastische chirurgie en zelf plastisch chirurg, vertelt dat het aantal cosmetische ingrepen bij vrouwen tussen de 18 en 21 jaar enorm meevalt. Volgens hem is de grens tussen medisch en cosmetische ingrepen vrij vaag. “Wanneer is iets cosmetisch? Kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd aan flaporen. Dat heeft vaak te maken met pesterijen en onzekerheid. Een jong meisje van achttien kan net zo onzeker zijn over haar lichaam, dat bijvoorbeeld amper borsten heeft.”

En dan spreekt Van der Lei over een enkeling, want hij ziet amper jongeren onder de 21 in zijn kliniek. “Cosmetische ingrepen worden vaak niet vergoed en kosten nu eenmaal veel geld. Dat kunnen de meesten op die leeftijd nog niet betalen.” Hij legt uit dat de ingrepen op jonge leeftijd vaak te maken hebben met onzekerheid terwijl het bij ingrepen op latere leeftijd gaat om schoonheidsidealen en perfectioneren.

Alternatieven
Als de leeftijdsgrens van 18 naar 21 gaat, vreest Truong ervoor dat de jeugd op zoek gaat naar alternatieven. Deze zijn vaak illegaal en vol risico’s. “De leeftijdsgrens kan beter blijven zoals het nu is, zodat de ingrepen bij officiële klinieken blijven plaatsvinden.”

Ook Van der Lei sluit zich hierbij aan. Volgens hem gaat de leeftijdgrens verleggen niet helpen tegen cosmetische ingrepen op jongere leeftijd. “Die drie jaar maken dan ook niets meer uit. Als het niet in Nederland mag, gaan jongeren wel naar het buitenland.”

Voorlichting
Om te voorkomen dat jongeren verkeerde keuzes maken of op zoek gaan naar mogelijk gevaarlijke alternatieven, moet er een andere oplossing gevonden worden voor het probleem dat Van Den Berg beschrijft: jongeren kunnen de consequenties niet overzien. “De enige oplossing voor het probleem is de juiste voorlichting geven”, vindt de hoogleraar. Dat is ook de boodschap die Truong meegeeft: “Zolang jongeren het laten doen bij een erkende kliniek, krijgen ze een intakegesprek en kunnen ze goed ingelicht worden over de ingrepen.”