Radio Vliegclub Brabant bestaat nu al vijftig jaar. De onbekendheid van het modelvliegen dreigt een probleem te zijn voor de club. “Als deze hobby wil voortbestaan hebben we instroom van jongeren nodig”, vertelt verenigingslid Emanuel Stassar.

Op een groot grasveld is de club te vinden dichtbij het golfpark De Loonsche Duynen. Modelvliegen is het nauwkeurig in elkaar kunnen zetten van een vliegmachine. “Het zelf knutselen, de technieken die erbij komen kijken en het toestel in de lucht brengen is een ontzettend leuke sport”, vindt lid Emanuel Stassar (49).

In een korte tijd beschikt de club over meer dan zestig leden, maar de leeftijdsgroep boven de vijftig jaar dreigt de afgelopen jaren steeds meer te groeien. “Wij hebben twee leden onder te twintig. Een van vijftien en een van zeventien. Daarna valt er een groot gat. Als deze hobby wil voortbestaan hebben we instroom van jongeren nodig.”

Anne Mons

Ouderdom
Door ouderdom kunnen leden die langer lid zijn niet meer vliegen. “Door de leeftijd krijgen modelvliegers oogaandoeningen, fysieke klachten of zijn ze heengegaan. Hierdoor daalt het aantal leden bij onze club.” Volgens de hobbyist doen ze er zoveel mogelijk aan om jong bloed te motiveren. “We hebben een Instagrampagina en organiseren open dagen,  maar het blijft toch lastig om de jongerendoelgroep te bereiken.”

Toch blijven de modelvliegers bij Radio Vliegclub Brabant positief en gaan ze gewoon door met vliegen. “Het is een gezellige club en een ontzettend leuke hobby. Ik blijf het uitoefenen samen met een groep lotgenoten die dezelfde afwijking hebben zoals ik.”