Verleden week stond ze op de Dam met tranen in haar ogen. De moeder van Insiya, Nadia Rachid, vroeg het koningspaar om hulp voor haar ontvoerde dochter. In September 2016 is de dochter van Nadia ontvoerd. De moedige moeder geeft niet op: “Ik heb nog steeds vertrouwen dat het goed komt.”

Door: Kahdra Kleij en Maartje Swinkels

In Nederland worden er gemiddeld 200 kinderen per jaar ontvoerd volgens cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). Deze cijfers zijn enkel van CIKO, het daadwerkelijke getal ligt vermoedelijk hoger. Wat komt er allemaal bij een kinderontvoering kijken?

Hoe zit het volgens de wet?

Juridisch gezien is kinderontvoering strafbaar. Volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht mag je een kind niet zonder toestemming van de andere gezaghebbende ouder meenemen.

Maarten van der Weert, jeugdstrafrecht advocaat, vertelt hoe dit soort zaken normaal gesproken gaan. “Er wordt een internationaal verzoek opgesteld, vervolgens komt er een opsporingsonderzoek.” Volgens Van der Weert ligt het er aan wat de situatie is. “Als er sprake is van overmacht, bijvoorbeeld op de vlucht slaan omdat je een agressieve partner hebt, dan is de kans groter dat je vrijgesproken wordt.” Ontnemen van het ouderlijk gezag is volgens Van der Weert niet iets wat snel gebeurt. Het ligt aan de ontvoering die heeft plaatsgevonden, maar als een kind weer terugkomt is dat vaak geen reden om het ouderlijk gezag van een ouder te ontnemen. “Het moet wel héél erg zijn mocht dat gebeuren, dan zijn er vaak ook nog andere dingen aan de hand.”

Kinder-ontvoering in cijfers

Centrum Internationale Kinderontvoering is opgericht in 2006. Het centrum geeft – met name aan ouders – advies, begeleiding en informatie over internationale kinderontvoering, omgangsregelingen, verhuizing en reisvragen m.b.t. kinderen. CIKO krijgt subsidies van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wat doet het met een kind?

Orthopedagoog bij Trivers Vera Bolmers zegt dat een ontvoering voor een kind vooral stressvol en onduidelijk is. “Kinderen hebben structuur en duidelijkheid nodig. Als een kind bij een persoon waaraan die gehecht is weg wordt gehaald, kan dit een traumatische en stressvolle gebeurtenis zijn. Hierdoor is het voor het ontvoerde kind moeilijker om goede relaties aan te gaan. Diegene kan moeite hebben met het vertrouwen van de buitenwereld.”

Niet alleen de ontvoering kan traumatisch zijn, de terugkomst kan dat ook. “Als een kind op erg jonge leeftijd wordt ontvoerd en op 8-jarige leeftijd terugkomt, kan die denken: wie ben jij en wat doe jij?” De orthopedagoge wilt de ouder van wie het kind wordt ontvoerd aanraden om het kind bij terugkomst op gepaste afstand te houden. “Ontcijfer het gevoel van je kind. Geef niet alleen aan dat je van diegene houdt, zeg ook dat je het gevoel snapt. Dat kan je doen door te zeggen: ‘ik zie aan jou dat je het een beetje eng vindt, zullen we leuke dingen gaan doen?’” Een ontvoerd kind kan het beste op een rustige manier behandeld worden, laat Bolmers weten. “Blijf betrouwbaar en voorspelbaar. Ontvoerde kinderen hebben vaak het gevoel dat er constant tegen ze wordt gelogen. Win eerst het vertrouwen en kijk vervolgens waar diegene tegenaan loopt.”

Persoonlijke verhalen

Disclaimer: de verhalen worden door een ander verteld. De echte personen zijn bekend bij de redactie.

Moeder van ontvoerde zoon

Vanuit het perspectief van het kind

Studente vertelt over ontvoerde halfbroertje