Vrouwen zijn net zo seksueel als mannen. Toch bestaat er een ongelijkheid in klaarkomen tijdens de seks. Diverse media, waaronder 3Vraagt en 3FM #CumTogether en ‘Geraldine onder de lakens’, probeerden al eerder het taboe rondom het vrouwelijk geslachtsdeel bespreekbaar te maken. “De betekenis van seks moet anders”, volgens seksuoloog Sanderijn van der Doef.

Door: Froukje Feenstra en Mayee Macco

Uit het Orgasmeonderzoek van 3Vraagt en HUMAN blijkt dat 92 procent van de jonge mannen klaarkomt tijdens de seks, tegenover 36 procent van de jonge vrouwen. Dit wordt de orgasmekloof genoemd, ofwel: de ongelijkheid in klaarkomen tussen voornamelijk heteroseksuele mannen en vrouwen. Volgens Van der Doef komt dit doordat seks over het algemeen geïnterpreteerd wordt als penetratieseks. Ook uit een enquête door Nieuwsredactie van de Fontys Hogeschool Journalistiek komt naar voren dat seks ‘penis-in-vagina’, ‘pik in kut’ en ‘pielemuis in flamoesje’ is. 

Mythe
Gepensioneerd seksuoloog Woet Gianotten zet een vraagteken bij de orgasmekloof. Volgens hem zouden mannen doorgaans meer zin hebben in seks dan vrouwen omdat mannen meer testosteron hebben. Volgens Van der Doef is dat onzin. Zij zegt dat zowel mannen als vrouwen testosteron hebben en dat de hoeveelheid testosteron die je nodig hebt om zin te hebben in seks bij beiden genoeg aanwezig is. “Alles wat daarboven komt, betekent niet dat je meer zin krijgt in seks. Vrouwen zijn namelijk net zo seksueel als mannen en dat wordt niet altijd erkend”, aldus Van der Doef.  

“Nog steeds hangt het idee dat seks voor het genot van mannen is en niet voor vrouwen”, respondent enquête. 

Hoogleraar seksuologie Ellen Laan vertelt in een artikel van RTL Nieuws dat vingers veel efficiënter zijn om vrouwen tot een orgasme te brengen: “Het is een wetenschappelijk feit dat de penis het minst efficiënte orgaan is.”

Clitkunde
Van penetratieseks komen mannen makkelijker en eerder klaar dan vrouwen. “Dit komt doordat de binnenwand van de vagina nauwelijks zenuwuiteinden heeft”, aldus Van der Doef. De vagina zelf is dus niet per se gevoelig. De clitoris – klemtoon op de i: clí-to-ris – daarentegen wél, daar zitten zelfs twee keer zoveel zenuwuiteinden in dan in de eikel van de man. 

Wil de vrouw een orgasme krijgen, dan moet de clitoris gestimuleerd worden. Echter weet maar één op de drie jongeren (36 procent vrouw, 30 procent man) hoe de clitoris er precies uit ziet, blijkt uit het Orgasmeonderzoek.

3Vraagt, Orgasmeonderzoek

Er is pas in 1998 voor het eerst onderzoek naar de vulva gedaan. “Nu weten we dat de clitoris een groot orgaan is dat verborgen zit achter de buitenkant van de vulva”, vertelt de seksuoloog. “Als een vrouw opgewonden is, zwelt de clitoris op en wordt alles waar het aan de buitenkant tegenaan komt gevoelig.” Volgens Van der Doef is dat maar goed ook omdat de binnenkant van de vagina een geboortekanaal is: “Daar hoort een kind doorheen te gaan. Als dat kanaal heel gevoelig was, dan zou de geboorte van een kind misschien wel één groot orgasme worden.”

Klaarkomen
Uit de enquête van Nieuwsredactie blijkt dat bij slechts 17 procent (16 vrouwen en 13 mannen) de seks altijd doorgaat nadat de partner is klaargekomen. Hieruit valt te concluderen dat er weldegelijk sprake is van een orgasmekloof. 

Verder blijkt dat ongeveer 75 procent van de 170 ondervraagden niet altijd een orgasme hoeft te bereiken. Aan de enquête deden 113 vrouwen, 54 mannen en 3 non-binaire mensen mee. Opvallend is dat van alle ondervraagden ongeveer de helft zegt dat de seks niet af is tot zijn bedpartner een orgasme heeft beleefd. 

Voorlichting
Seksuoloog Van der Doef merkt in haar praktijk dat veel vrouwen niet weten waar ze opgewonden van worden. Echter is dit volgens haar logisch verklaarbaar. Waar mannen al op jonge leeftijd leren hoe hun geslachtsorgaan eruitziet en werkt, hebben vrouwen dit niet. “Bij het zindelijk worden zitten mannen namelijk al aan hun geslachtdeel”, legt ze uit. Het vrouwelijk geslacht wordt vaak pas later ontdekt.

Uit hetzelfde artikel van RTL Nieuws valt verder te lezen dat Lineke Pijnappels, eindredacteur van het meest gebruikte biologieboek, zegt dat voorheen alleen alle onderdelen van de penis benoemd en uitgelegd werden. Dat is nu aangepast. Volgens Pijnappels is de uitleg hiermee veel gelijkwaardiger geworden. Dat de clitoris nooit eerder benoemd werd heeft volgens haar waarschijnlijk te maken omdat er minder aandacht was voor het seksuele genot en het orgasme van de vrouw.  

“Seksuele voorlichting over vrouwelijk genot en seks niet altijd afschilderen als penetratie”, respondent enquête.

Volgens Van der Doef moet er naast aandacht voor de clitoris ook goede en eerlijke voorlichting komen over penetratieseks. “Er zijn genoeg andere manieren van seks, waarbij ook vrouwen seksueel plezier en genot kunnen beleven. Door bijvoorbeeld de focus op de clitoris te leggen, het bespreekbaar te maken met je partner en de tijd ervoor te nemen.”

‘Kut’ kunst
Een andere manier om de orgasmekloof te verkleinen is middels kunst. Zo maakt de Tilburgse Anne Exoo (25), van @kutjeskracht, ‘kut’ kunst. Hiermee wil ze blikken doen verruimen. “Alles waar een kut op kan, moet een kut op.”

Net zoveel, vaak en groots
Volgens seksuoloog Van der Doef is het belangrijk geen schuldige aan te wijzen: “Het komt niet door mannen dat deze kloof er is. Zij zouden anders net zo goed kunnen zeggen dat vrouwen een beetje beter hadden moeten opletten of hun lichaam eerder hadden moeten ontdekken. Zolang penetratieseks het hoogste doel is, dan is er nog een hoop werk te verrichten.”  

“Voorlichting en taboe rondom seks normaliseren”, respondent enquête.

Orgasmeklooftips 
Relatietherapeut Mieke van der Linden, van liefdemetpassie, geeft tips voor het verkleinen van de orgasmekloof binnen (toekomstige) liefdesrelaties. “De geest van een vrouw is haar grootste erogene zone. Voor mannen is dat anders: zij hebben juist seks nodig om in verbinding te komen met hun partner.”