Bij de meeste bloemenwinkels is het in de maand april druk wegens de opkomst van het paasfeest en is de bloemensoort impatiens erg geliefd. Door het slechte weer zijn ze schaars bij De Bloemenjungle. “Deze week hebben we helaas weinig bloemsoorten”, legt medewerker Dion van der Graaf uit. 

Wanneer je langs de kinderboerderij rijdt, zie je daarnaast De Bloemenjungle liggen. “Normaal gesproken is het hier nog kleurrijker en nog gevarieerder”, vertelt leidinggevende Mark van der Staak. “Helaas heeft de neerslag een aantal bloemen dood geregend, waardoor we bijvoorbeeld de plantensoort impatiens niet meer bezitten.”

Volgens medewerker Dion van der Graaf komt deze bloemensoort normaal gesproken sowieso pas in de verkoop wanneer het lekkerder weer is. “Als we niet oppassen ontstaat er door de vochtige lucht valse meeldauw op de bloemen en planten, dan zijn we nog verder van huis.” Valse meeldauw is een schimmel die vlekken creëert op de bladeren en kan ik een hoog tempo de gehele plant bedekken. “Je zou de planten flink moeten terugsnoeien, verse lucht geven en goed laten opdrogen als eventuele oplossing. Echter geeft dat wel veel gedoe en onnodig werk.” 

Schimmelziekte

Vorig jaar was deze schimmelziekte een groot probleem, waardoor de volledige productie moest worden stopgezet van de plant impatiens. “Dankzij uitgebreide teeltproeven en tests keerde deze bloemsoort al weer snel terug op de markt. Als de zonneschijn straks weer doorbreekt, staat het hier vol”, aldus Van der Staak. 

Daarnaast zijn er genoeg andere bloemen die klanten kunnen halen, meldt medewerker Anja Broere. “De kleuren geel, paars en wit worden rond Pasen het meest verkocht. Denk aan de Calla bloem, de Spaanse Margriet of de Rhododendron. Prachtige bloemen waar we voorlopig wel mee doorkomen.” 

Bloemen en planten