Door: Joris Oostveen & Tijn Marinussen

De vraag naar woningen is groot. Vooral starters hebben met de hoge vraagprijzen moeite een eigen koophuis te bemachtigen. Ook de huurprijzen gaan soms door het dak. Hoe kan je daar creatief mee omgaan?

Studenten Annelot Bezemer en Anne Mons moesten zo’n creatieve manier van wonen zoeken. Zij liepen drie maanden stage in Hilversum, maar wonen in de buurt van Rotterdam. “Omdat we geen kamer konden onderhuren in Hilversum of andere omliggende steden, moesten we wonen op de camping in de herfst”, zegt Annelot. De beschikbaarheid van de kamers was beperkt door de ‘ontzettend belachelijk hoge prijzen’ maar ook omdat er niks beschikbaar was, beweert Anne. Annelot voegt daaraan toe dat oproepen op Instagram niet werken. 

Foto: Annelot Bezemer

De ouders van Anne waren de redders in nood. Door hen hoefden ze niet elke dag om 5:30 uur de wekker te zetten. “Zij hadden nog een caravan staan en die mochten we gebruiken. Hierdoor konden we tot november op de camping in ’t Gooi staan.” De stage liep tot eind november, maar de camping sloot al op 1 november. “Daardoor moesten we de laatste maand wel met de trein, maar liever één maand dan drie maanden”, concludeert Annelot. 

Annelot was niet gewend aan het campingleven. “Het was natuurlijk goedkoper dan een kamer in het centrum van Utrecht, maar ik had daar wel gewoon een hoge prijs voor over. Het was simpelweg de lage beschikbaarheid.” De vader van Annelot opperde het idee nog om een paar nachtjes in een hotel te verblijven. “Als het echt te heftig werd, kon ik daar naartoe en even goed bijkomen. Maar dat heb ik niet gedaan.” 

Anne vond het daarentegen best gezellig op de camping. “Ik ben het campingleven gewend. Ik snap dat het wel frustrerend kan zijn. Je moet in slippers met paraplu van punt naar punt door het moddergras. Maar we woonden samen, het was wel gezellig.” 

Stijgende lijnen op de woningmarkt

Je eigen stekkie mag wat kosten tegenwoordig. Dat was echter niet altijd zo. Waar de gemiddelde vraagprijs van een koophuis in 1995 nog onder een ton was, is hij nu al bijna vier ton. Een stijging van meer dan 250%. Vooral in de laatste paar jaar is een flinke groei waar te nemen. Dit komt onder meer omdat de vraag naar woningen groter is dan het aanbod.  

In dezelfde periode tussen 1995 en 2020 steeg het netto beschikbaar inkomen van huishoudens per hoofd met slechts 30%. Deze lijn heeft dus een mindere stijging doorgemaakt in dezelfde periode.  

Een huis was in 1995 nog ongeveer vijf en een half keer het netto beschikbaar inkomen en in 2020 al bijna achttien keer.  

Ook namen de gemiddelde huurprijzen toe. Tien jaar geleden hoefde je nog geen tientje te betalen per vierkante meter, tegenwoordig is het bijna 15 euro. Deze stijgende prijzen in combinatie met het beperkte woningaanbod zorgt dat veel mensen een alternatief moeten vinden. 

‘Containerwoningen zeer waardevol’ 

Tiny House van Verijdt. Foto: Manon Verijdt

Manon Verijdt is conceptontwikkelaar van Tiny Houses. Volgens haar kunnen flexwoningen een uitkomst bieden. “Voor studenten die een kamer zoeken kan een Tiny House een oplossing zijn. Het is wel belangrijk onderscheid te maken tussen twee soorten huisjes. De eerste soort sluit aan bij de ambitie om voor lange tijd duurzaam, vrij en in de natuur te leven. De tweede soort is vooral een kleine tussenwoning waar je voor een korte periode gaat wonen. Puur omdat je een plek zoekt. Deze huisjes zijn dan vaak wel minder op maat gemaakt dan de eerste soort. Een combinatie van beide opties is natuurlijk ook mogelijk.” 

Manon Verijdt. Eigen foto

Echt goedkoop is het kopen van een Tiny House niet. ”Het is natuurlijk afhankelijk van of je nog een complete inrichting en eventueel de onderliggende grond moet kopen”, zegt Verijdt. ”Als je echt alleen het huisje zelf koopt, zal de prijs, gok ik, tussen de zestig- en tachtigduizend euro liggen. Dan heb je een oppervlakte tussen de dertig en vijfendertig vierkante meter.”  

“In huurverband zijn flexwoningen ook in opkomst. Zo zijn er mensen die tijdens een verbouwing ergens moeten wonen of festivalbezoekers die een slaapplaats nodig hebben. Sinds een tijdje heb je ook voor studenten huurbare containerwoningen.” 

Tilburg 

In Tilburg staan sinds 2021 tijdelijke studentenwoningen naast het gebouw van Avans Hogeschool aan de Professor Cobbenhagenlaan. Voor deze containervormige woningen werd bij de bekendmaking aangekondigd dat de huurprijzen per maand 590 euro voor 19 vierkante meter en 630 euro voor 26 vierkante meter bedroegen. Dat is exclusief kosten voor gas, water en licht.  

De Thaise Jasmine Tantituvanont kan ook meepraten over flexwonen. Zij woont namelijk in een van deze containerwoningen in Tilburg. De studente volgt de studie Cognitive Science en Artificial Intelligence aan de Tilburg University.  

Bekijk de video om te zien hoe Jasmine het flexwonen ervaart:

“Ik vind dat containerwoningen zeer waardevol zijn”, zegt Manon Verijdt. “Ze zijn stapelbaar, fabrieken die containers maken bestaan al en containers kun je zelfs tweedehands inzetten. Je kan zelfs soms de ontwerp- en ontwikkelingskosten overslaan als je met een bestaand frame aan de slag gaat. In mijn ogen is het dan nog steeds een Tiny House, maar mensen die natuurlijke waarden hoog in het vaandel hebben staan denken er misschien anders over.”

Zitten Nederlanders wel te wachten op Tiny Houses?

Verijdt is dus erg enthousiast over flexwoningen en ziet ook een toename van belangstelling onder het Nederlandse volk. De mening van de gemiddelde student over Tiny Houses verschilt echter erg, dat blijkt uit rondgang van de Nieuwsredactie onder studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Beluister het audiofragment:

Zou jij in een Tiny House kunnen wonen?

‘Iedereen zit te wachten op elkaar’ 

Jeroen Wilhelm is oud-Marketing Director van Funda en algemeen directeur van huizensite Cribb. Volgens hem is het creëren van extra plekken niet de grote oplossing voor de woningnood. “Er zijn veel oudere mensen die in een groot huis wonen. Als zij zien dat er een mooi appartement beschikbaar is, kunnen ze daar naartoe en kan er een gezin in het grote huis. Nu zien de ouderen misschien nog niet dat dat appartement beschikbaar is en houden ze het huis angstvallig bij zich. Daardoor kan het gezinnetje ook niet weg uit de starterswoning. Iedereen zit te wachten op elkaar, omdat sommige mensen hun huis niet te koop durven te zetten. Zij willen eerst een nieuw huis kopen en dan pas hun eigen woning verkopen. Nederland heeft een behoorlijke woningvoorraad die voor een groot gedeelte kan voldoen aan de vraag. Het probleem ligt bij de doorstroom van bewoners. Daarin moet iets veranderen.” 

Met zijn platform Cribb wil Wilhelm het voor huizenzoekers mogelijk maken elkaars woning te bekijken en de zekerheid bieden dat overdracht pas plaatsvindt als de verkoper ook een nieuw huis heeft. “Ik ben nu de database aan het vullen met woningen. Pas als genoeg huizenbezitters zich hebben aangemeld, laat ik starters aan de onderkant instromen. Nu kan ik starters nog niet helpen, maar straks hopelijk wel. Ik raad die groep aan nu vooral vol te blijven houden. Het wachten op nieuwbouw heeft weinig zin, want dat is een kwestie van jaren. Politici doen soms heel stoer dat ze de productie van woningen gaan opvoeren, maar dat verlicht de druk pas over tien of twintig jaar.” 

Wilhelm ziet ook in dat er wat moet veranderen aan het tegen elkaar opbieden. “Iedereen heeft baat bij goedkoop verkopen, want dan kan je ook goedkoop terugkopen. We moeten af van de belachelijke overbiedingen van afgelopen tijd. Niemand wordt daar blij van. Er wordt echt lucht in de economie gepompt. Als we de prijzen wat gaan temperen dan is het risico kleiner dat huizen snel minder waard worden dan de hypotheek.” 

Hoe dat gerealiseerd kan worden, is Wilhelm nog niet helemaal duidelijk. “Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren natuurlijk. Maar als de rente verhoogd wordt, nemen mensen misschien minder snel een hypotheek, neemt de vraag naar koophuizen misschien wel af en als gevolg daarvan de prijzen. Je weet het niet. De wetmatigheden die vroeger golden zijn aan het veranderen.” 

Dat de woningnood veel mensen treft is geen geheim. Wanneer het tekort voorbij is, is lastig te zeggen.