Foto: ANP/ Ramon Mangold

Op eerste paasdag spreekt Paus Franciscus het bekende Urbi et Orbi uit. Hoewel de bisschop van Rome al behoorlijk op leeftijd is, zit hij nog niet achter de geraniums. Wel zit hij tijdens zijn toespraak traditiegetrouw weer achter allerlei andere Nederlandse bloemen. Vandaag werden die bloemen alvast gezegend in de Keukenhof. Maar hoe werkt zo’n zegening eigenlijk? En waarom komen de bloemen steevast uit Nederland?

Het was spannend dit jaar, de vaste leverancier en tevens ontwerper van de boeketten die het Vaticaan altijd versierden tijdens de paastoespraak, stopte ermee. Dat zou betekenen dat de paus het legendarische ‘bedankt voor die bloemen’ dit jaar niet meer uit zou spreken. Of althans, niet in het Nederlands. Gelukkig was daar bloemsierkunstenaar Piet van der Burg die het gat kon vullen. “Ik ben gevraagd door Nederlandse vertegenwoordiging in het Vaticaan, daar is ook Antoin Bodar bij aangesloten.” Van der Burg had al eens eerder iets voor de Heilige Vader gemaakt maar vond het een hele eer om ook deze klus op te mogen pakken.

Het is volgens van der Burg belangrijk dat de bloemen juist uit ons tulpenlandje komen: “Er kijken miljoenen mensen uit de hele wereld, het is dus heel belangrijk voor de ‘BV Nederland’”. De bloemkunstenaar kreeg veel vrijheid van het Vaticaan, “Zij keuren alleen onze tekening goed, maar het is volledig ons idee.” Als Katholiek is van der Burg blij dat de bloemen een zegening meekrijgen: “Zegenen betekent dat je ergens de goede geest over afroept, ik hoop dus dat de bloemen heel mogen aankomen.”

Theoloog Frans Bosman legt uit waarom de bloemen voor vertrek gezegend worden: “Katholieken houden ervan als ze niet alleen maar woorden horen, maar ook iets te zien of te doen hebben.” Hij doelt daarmee op het besprenkelen van de Hollandse bloemen met wijwater, “Dat is gewoon kraanwater en dat gooien we er dan met een soort pleeborstel overheen.” Volgens de theoloog worden de bloemen zelf niet gezegend, “Er wordt een gebed uitgesproken over de mensen die met het object gaan werken, dus niet over het object zelf. Daarna wordt het voorwerp wel met wijwater besprenkeld.”

Dat zegenen kan je ook gewoon zelf thuis doen maar gebeurt meestal door een priester, diaken of zelfs de paus. “Katholieken houden een beetje van chique doen”, zegt Bosman daarover. Dat over bloemen een zegen wordt uitgesproken is nog niet eens zo bijzonder als je bedenkt dat tegenwoordig allerlei spullen het wijwater besprenkeld krijgen; van pasgeboren kinderen tot auto’s, fietsen en boten. De waarde van de zegeningen neemt niet af doordat er zo veel worden uitgesproken volgens Bosman. “Het leuke van Gods genade is dat het oneindig is. Je geeft je oudere kinderen nog steeds evenveel liefde als er een nieuwe geboren wordt. Liefde wordt niet minder als je het deelt, zo werkt het ook met zegeningen.

Volgens Bosman en van der Burg zien de gezegende bloemen er niet anders uit dan de niet-gezegende bloemen. “De kleur wordt niet mooier van”, lacht de bloemist.