Er wacht een boete van 95 euro voor mensen die de kabel van de laadpaal aan de elektrische auto laten hangen terwijl de accu vol is. Een woordvoerder van de Consumentenbond heeft er begrip voor, daar waar de boete bij de ANWB voor deze week nog niet eens bekend was.

Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB, zegt dat de boete, die 95 euro bedraagt, vóór deze week bij hem nog niet bekend was. Ook een woordvoerder van de politie Amsterdam kende het een week geleden nog niet. Hij geeft daarbij aan dat de Amsterdamse politie weinig tijd zal steken in het uitdelen van deze boete: ‘’Wij hebben zo veel werk, dit zal niet bovenaan het lijstje staan.’’

Boetes
Van Tol verwacht dat naast de politie ook boa’s niet telkens boetes kunnen uitdelen: ‘’Ze zijn actief op bepaalde tijden en ze zijn ook niet overal in een stad of dorp. Die zullen niet elke keer nakijken wanneer een volgeladen auto weg moet.’’ Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, vindt het uitdelen van boetes wel een goede zaak: ‘’Ik denk dat die boete juist helpt om ervoor te zorgen dat die plek niet te lang bezet is.’’

App
Spierenburg vindt vooral dat het aan de eigenaar van de auto zelf is om het voertuig te verplaatsen: ‘’Bij een elektrische auto is er een app. Er komt een melding wanneer de auto is opgeladen. Op zo’n moment kun je de auto weghalen, als je dat niet doet ben je zelf nalatig geweest.’’ Van Tol deelt een andere mening: ‘’Als de auto is volgeladen kan het zijn dat de eigenaar van de auto in bed ligt. Dan moet er niet van de eigenaar worden verwacht dat hij stel op sprong de auto verplaatst.’’

Oplossing
Van Tol, die namens de ANWB spreekt, vindt het daarbij jammer dat er nu discussie ontstaat rondom elektrische auto’s: ‘’Ze beïnvloeden de kijk van mensen op een elektrische auto. Dat maakt het op termijn minder aantrekkelijk om het aan te schaffen.’’ Bij de bond wordt daarom nagedacht over een oplossing om deze discussie zo veel mogelijk te vermijden: ‘’Een briefje onder een ruitenwisser leggen en opschrijven tot wanneer er geladen wordt is een mogelijke oplossing. Dan geef je de verwachting aan iemand die de laadpaal daarna wil gebruiken dat de auto weer verdwijnt van de parkeerplek. Dat kun je in wijken onder elkaar afspreken.’’