Er komt alwéér een golf van Saharazand onze kant op. Dinsdag en woensdag kunnen we deze nieuwe zandgolf verwachten vanuit de Sahara. “Momenteel hangt de wolk nog boven zuidwest-Frankrijk, maar later vandaag wordt de golf in ons land verwacht”, aldus meteoroloog Rico Schröder van Weeronline. Een weerbericht waar de autoliefhebber om vreest, maar de autowasstraten maar wat blij om zijn.

12-04-2022, Julian Jansen

“Zo’n zandgolf vanuit de Sahara begint met stevige winden in de Sahara zelf”, zo legt Rico kort het ontstaan van een zandgolf uit. “Vervolgens waait het omhooggekomen zand vanuit het zuiden geleidelijk deze kant op.” Eind maart kwam er eenzelfde stofwolk deze kant op die in Spanje en Portugal voor opmerkelijke beelden zorgde.

EPA/CARLOS DE SAA ANP / EPA

Weinig gevolgen
Volgens de meteoroloog van Weeronline zijn de zandgolven een gebruikelijk fenomeen: “Wanneer er hogere temperaturen ontstaan en er stromingen vanuit het zuiden deze kant op komen, dan komt er Saharastof mee.” Zeker met de hogere temperaturen van deze aankomende dagen en een wind vanuit het zuiden is de situatie dus volkomen normaal. Ook kan Rico ons geruststellen over de gevolgen van deze zandgolven: “We hoeven er niet bang voor te zijn. De stof bevindt zich op hele hoge hoogte en komt alleen naar beneden wanneer het regent. Alleen kan het wat eerder donker worden door het zand.” Wanneer het dus niet gaat regenen de komende dagen, dan zal Nederland weinig tot niks merken van het zand.

Autowasstraten de voorkeur
De natuur ervaart dus weinig gevolgen van de zandgolf vanuit de Sahara. Wel zien autowasstraten een groei in omzet wanneer het zand uit de Sahara in Nederland arriveert, zo vertelt Susan van Hooijdonk van SOP Autowas. “Bij de vorige golf kregen we het onwijs druk. Dit verwachten wij de komende dagen ook.” Verder begrijpt Susan waarom wasstraten de voorkeur hebben in de plaats van ouderwets met de hand. “Bij een wasstraat wordt de auto eerst voorgereinigd wat ervoor zorgt dat de eerste laag met het zand eraf gaat. Wanneer je direct met sponsen gaat wassen, dan wrijf je krassen op je auto.”

Eerst de hogedrukspuit
Ook Jeroen Somers, die een autobedrijf met vijftig auto’s heeft, erkent dit. “Eerst met een hogedrukspuit of tuinslang het zand eraf spuiten, daarna kan je de spons gebruiken”, zo vertelt Jeroen. Maar erg veel zorgen maakt hij zich niet: “Ik heb meer last van de vogelpoep, dan van het Saharazand. Dat tast meer de lak aan.”