Foto: ANP, fotograaf Robin van Lonkhuijsen

Billie Eilish heeft haar eigen Nikesneakers gecreëerd, liet de Amerikaanse zangeres dinsdag weten. De schoen zal een versie van de Air Force 1 worden. Bijzonder is dat de schoen veganistisch en duurzaam geproduceerd wordt, al is het de vraag of dat zo is.

De twintigjarige popster, die sinds haar twaalfde veganist is, vertelt dat ze het gebruik van duurzame materialen belangrijk vindt. “Dat is echt iets dat bij mij past en wat van deze tijd is”, zegt ze.

De schoenen bevatten geen leer, zijn 100 procent vegan en bestaan voor achttien procent uit gerecycled materiaal. Toch is het de vraag hoe duurzaam Nikeschoenen uiteindelijk zijn. Het bedrijf besteedt aandacht aan duurzaamheid met de campagne Move To Zero, waarmee het in de toekomst CO2-neutraal wil zijn. In januari maakte het televisieprogramma Radar een uitzending over duurzaamheid in de fashionindustrie. Hierin werd duidelijk termen als conscious of care vrij gebruikt mogen worden, waardoor een bedrijf zichzelf duurzaam kan noemen.

In het geval van Nike zou Move To Zero nietszeggend zijn, zo zegt onderzoeker Veerle Spaepen, onderzoeker duurzame ondernemingen bij de Hogeschool Thomas More, tegen Radar. Daarnaast ontdekten Duitse journalisten afgelopen november dat het merk tienduizenden sneakers vernietigt in plaats van recyclet. Nike was helaas niet beschikbaar voor een reactie.

Eilish maakte al twee keer eerder sneakers in samenwerking met Nike. De schoenen zijn vanaf 24 april te koop in haar webwinkel en kosten 150 euro.

Het Instagrambericht waarin Eilish de samenwerking bekendmaakt:

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door BILLIE EILISH (@billieeilish)