Hulporganisaties gaan gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen begeleiden. Dit doen ze omdat het volgens de organisaties niet bij elk gezin even soepel verloopt. Bij Michel van Zanten uit Dordrecht loopt alles tot nu toe voorspoedig. “Heel eerlijk gezegd, wij merken weinig verschil in ons dagelijks leven nu wij Oekraïense vluchtelingen opvangen.” 

Vijf hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis en het Leger des Heils, gaan de komende twee weken 140 gastgezinnen begeleiden om eventuele knelpunten in de opvang van vluchtelingen te ontdekken. Dit doen ze onder andere door op huisbezoek te gaan bij de gastgezinnen. Volgens Rob Zaal van Takecarebnb, een organisatie die gastgezinnen en vluchtelingen met elkaar koppelt, is het opvangen van vluchtelingen iets heel moois en iets heel ingewikkelds. In Nieuwsuur zegt hij daarover: “De mensen die jij over de vloer krijgt zijn misschien niet heel sociaal. Ze zijn wellicht veel bezig met hun telefoon om het nieuws bij te houden uit hun land.”

Veranderingen

Van Zanten benadrukt dat zijn gezin erg goed overweg kan met de Oekraïense Yrna en haar 11-jarige dochter die zij in huis hebben opgevangen. “Mijn vrouw brengt ‘s ochtends met Yrna de kinderen naar school, want haar dochtertje zit nu ook hier op school. Yrna is zelf overdag aan het werk. Zij heeft een eigen kledingwebshop.” 

Ik kan niet zonder kleren de gang over lopen

Toch zijn bepaalde dingen voor de Dordtenaar wel veranderd: “Als ik onder de douche vandaan kom kan ik niet zonder kleren de gang over lopen.” En ook heeft het opvangen van vluchtelingen impact op de portemonnee van het gastvrije gezin. “We krijgen nog geen euro, ook al doen we het dubbele aantal boodschappen en wordt er dubbel zoveel gewassen en gedoucht.” 

Impact op dagelijks leven

Albert de Maeyer (80) en zijn vrouw Tony (79) uit Langenboom vingen twee weken lang een Oekraïense moeder met haar drie dochters op. “De impact op ons dagelijkse leven viel mee, maar dat komt omdat wij een aparte verdieping voor ze hadden vrijgesteld”,  zegt Albert. Ze hadden twee grote slaapkamers en een eigen badkamer.” De Maeyer geeft aan dat hij de vier Oekraïners als aardige en huiselijke mensen heeft ervaren. “We aten drie keer per dag samen. Ondanks dat mijn vrouw graag gasten in huis heeft, laat ze het koken liever aan anderen over. Daarom hebben we vier professionele koks ingehuurd om voor ons en onze gasten te koken.” Na twee weken kon het Oekraïense gezin met de rest van hun familie intrekken in een vakantiehuisje.

De pensionado adviseert het opvangen van vluchtelingen vooral aan jongere mensen aan. “Op een oudere leeftijd houd je het maar een paar weken vol. Je hebt gewoon geen rust; niet door de nieuwe mensen in je huis, maar door al het geregel eromheen. Het verzorgen van scholing en werk voor de vluchtelingen kost heel veel energie. Ik heb vier keer een basisschool bezocht om het onderwijs van de drie dochters te regelen. Nu is dat gelukkig centraal geregeld.”