De in 2016 overleden Johan Cruijff heeft voor zijn 75ste geboortedag een exclusieve gouden postzegel gekregen. Inmiddels worden de uitverkochte exemplaren volop aangeboden op Marktplaats voor gigantische bedragen. “Die postzegels zullen echt niet gebruikt worden”, zegt postzegelverzamelaar Peter Turlings.  

Ter ere van het jubileum van Cruijffs geboortedag, heeft postorganisatie van Caribisch Nederland, FXDC Post, een vierentwintigkaraats gouden postzegel uitgebracht. De postzegels komen eigenlijk pas 25 april uit, maar bij de pre-order waren ze binnen twintig minuten uitverkocht. Ook de Spaanse postorganisatie Correos brengt een speciale gouden postzegel uit, waarvan ook duizend exemplaren beschikbaar waren. Beide edities zijn volledig uitverkocht.  

Gouden handel op Marktplaats 

Door de exclusiviteit, worden de gouden postzegels van Johan Cruijff in groten getale aangeboden op Marktplaats. Terwijl de postzegels voor vijftig euro te koop waren, adverteren mensen ze voor torenhoge bedragen. Sommige verkopers laten mensen erop bieden, waardoor de prijzen snel omhooggaan. De goedkoopste postzegel ging weg voor 87 euro, wat een stijging van 74% op de originele verkoopprijs is. Een anonieme verkoper biedt de postzegel aan voor het hoogste bedrag van 10.000 euro, maar deze is nog niet verkocht. 

Verbazing bij Koninklijke Nederlandse Munt 

Koninklijke Nederlandse Munt is het verkooppunt van de felbegeerde postzegel. Zij waren verbaasd over de snelheid waarmee de gouden postzegel de digitale winkel uitvloog. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, vertelt voorlichter Carolien. Zo was eerder het Koninklijk Huis altijd erg gewild. Met name vorig jaar, toen koningin Maxima speciaal voor haar vijftigste verjaardag een gouden postzegel kreeg. “Maar dit is wel heel bijzonder. Deze steekt er met kop en schouder bovenuit.” 

Postzegelvereniging Drunen heeft weinig interesse 

Peter Turlings van postzegelvereniging Philatron Drunen geeft aan dat binnen de vereniging er weinig animo is voor gouden postzegels. In dit geval is het meer een collectors item voor fans, denkt hij. “Die gaan het album in en dan blijven ze daar vervolgens eeuwig zitten. Die postzegels zullen ze echt niet gaan gebruiken.” Bij normale postzegels is dat wel anders. “Ze komen deels in het album terecht en een deel wordt ook weer gebruikt. Dat is vanzelfsprekend, want normale postzegels zijn evenveel waard als gouden postzegels. Je gaat dan eerder een normale postzegel op een brief plakken, dan een gouden postzegel die veel duurder is.”