Contant geld wordt in Nederland steeds minder gebruikt aan de kassa. De daling heeft te maken met de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland. Vandaag de dag wordt er steeds vaker contactloos betaald met pinpas, smartwatch of andere wearable.

Om het hoge aantal besmettingen in de coronapandemie tegen te gaan werd er geadviseerd om zo min mogelijk met contant geld te betalen. Daarnaast konden Nederlanders in 2021 meerdere periodes geen aankopen doen in de fysieke winkels, waardoor het aantal betalingen in het geheel niet steeg.

De tekst loopt verder onder de infographic:

Manouk Anakotta

Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is er een duidelijke trend onder consumenten die vaker kiezen voor contactloos pinnen. 85 procent van de elektronische betalingen eind 2020 was contactloos, tegenover 70 procent het jaar ervoor. Ook onder jongeren heerst de trend en gebruiken zij steeds vaker hun mobiele telefoon om te betalen. Hoe kijken jongeren eigenlijk tegenover contant geld?
Je luistert het in het audiofragment hieronder: