Foto: ANP/Rob Engelaar

Het Nederlandse publiek wil net zo graag naar het theater als voor de coronapandemie, blijkt uit onderzoek van Bureau Hendrik Beerda in opdracht van het Nationaal Theaterfonds. Bij dat theaterbezoek kleden de Nederlanders zich alleen niet meer zo netjes als vroeger. Etiquettedeskundige Yvonne van der Kroft vindt dat jammer. ‘’Tegenwoordig ben je ook gewoon welkom in je spijkerbroek met gaten.’’

Vroeger was de dresscode voor een bezoek aan het theater chique. ‘’Er werd van vrouwen verwacht dat ze in een galajurk verschenen. Mannen moesten een smoking dragen’’, aldus etiquettedeskundige Yvonne van der Kroft. Ze benadrukt dat etiquetteregels nergens opgeschreven staan, waardoor je ook niet verplicht bent om je eraan te houden. ‘’Vroeger kon je nog geweigerd worden als je niet netjes gekleed was, tegenwoordig ben je ook gewoon welkom in je spijkerbroek met gaten.’’

annelotbezemer

Volgens van der Kroft heeft het loslaten van die etiquette meerdere oorzaken. ‘’Op de eerste plaats zijn we natuurlijk veel losser gaan denken.’’ Wat ook een rol speelt volgens de etiquettedeskundige is dat een theaterbezoek vroeger bijzonderder was. ‘’Het theater was altijd alleen voor de hogere klasse. Tegenwoordig kan iedereen een kaartje voor een voorstelling kopen.’’

Toch zijn er ook bezoekers van nu die zich wel mooi aankleden als ze naar een voorstelling gaan. ‘’Vooral bij een opera wordt er wel meer gelet op het netjes kleden.’’ Volgens de etiquette-expert kan er daardoor ook een soort kloof ontstaan tussen mensen die zich chique en casual aankleden voor het theater. ‘’Mensen die zich er echt voor aankleden kunnen zich ergeren aan mensen die in hun oude kloffie binnenstappen. Jij doet er moeite voor en dan valt het op als de ander dat niet doet.’’

Volgens van der Kroft kan het ook wel iets typisch Nederlands zijn om zich niet meer op te doffen voor avondjes uit. ‘’Nederlanders staan niet bekend om hun goede kledingsmaak in het buitenland. In Italië zullen ze waarschijnlijk veel meer moeite doen om zich op te doffen. Daar komen ze niet op slippers naar het theater.’’

Van der Kroft vindt het jammer dat bezoekers zich nu niet meer zo chique kleden. Het theater was volgens haar nog een van de weinige plekken waar de ouderwetse etiquette gevolgd werd. ‘’Het gaf vroeger een speciaal gevoel om het theater binnen te komen en te zien dat iedereen zijn best had gedaan om er mooi uit te zien. De sfeer is nu anders.’’ Van der Kroft vindt dat een theaterbezoek hierdoor ook een minder bijzondere gebeurtenis wordt. ‘’Je verheugt je er op en je ziet andere bezoekers in kleding die ze al de hele dag aanhebben. Het is daardoor niet meer zoals eerst.’’

Van der Kroft vertelt dat de etiquette komt en gaat. ‘’Het zou dus zomaar kunnen dat de etiquette weer belangrijk wordt en dat iedereen meer zijn best gaat doen om zich mooi aan te kleden. Ik hoop het in ieder geval wel.’’