Foto: ANP, fotograaf Jeroen Jumelet

Loonsteun aanvragen is vanaf vandaag niet meer mogelijk. De afgelopen twee jaar konden werkgevers deze steun krijgen, omdat veel bedrijven geldproblemen hadden door de coronapandemie. 

“We mogen blij zijn dat er überhaupt steun was toen we dit nodig hadden”, vertelt Sjoerd Kist*. Hij is ondernemer en maakte tijdens de pandemie gebruik van de steun. Toen zijn schoenenwinkels dicht moesten, raakte hij in financiële problemen met zijn Brabantse bedrijf.  “We hebben voldoende hulp gekregen om te overleven”, vertelt hij, “maar het compenseert niet volledig.”

Edwin van Scherrenburg is woordvoerder bij MKB Nederland. Ook hij is dankbaar voor de compensatie van de overheid. “Het was goed dat er een vorm van compensatie was tijdens de coronapandemie”, zegt hij. “Maar het was geen vetpot. Bedrijven die noodgedwongen dichtmoesten, kregen niet alle loonkosten vergoed. Het was een pittige tijd voor ondernemers.”

Carlijn Pierens

Van Scherrenburg geeft aan dat hij het goed vindt dat de hulp nu stopt. “Je moet terug naar de normale economische situatie, zoals deze voor de pandemie was. Er zijn geen beperkingen meer, dus het is niet logisch om de steun door te zetten.” Wel vreest hij voor de uitgestelde belastingschulden die veel bedrijven volgens hem hebben. “Dat is nu het grootste probleem. Daarnaast hoop ik dat compensatiemogelijkheiden voor bedrijven in de toekomst blijven bestaan.”

NOW-steun, wat is dat precies?

*Dit is een verzonnen naam. De echte naam is bekend bij de redactie.

Door de stopzetting van de steun zullen er minder startende ondernemers zijn. Hoe dat komt, lees je hier.