Foto: Koen Suyk, ANP

’s Avonds met een kop thee aan de keukentafel of ’s middags met de buurtkinderen op het pleintje om de hoek: dit is niet alleen meer een beeld van de jaren ’80 maar ook van 2022. Oude vertrouwde bord-, en buitenspellen wonnen de afgelopen jaren namelijk behoorlijk aan populariteit. Vandaag is het Wereld Scrabble Dag én begon het NK Knikkeren, initiatieven om de favoriete spellen van papa en mama ook bij de kinderen onder de aandacht te brengen. 

“Onze vereniging kreeg er het afgelopen jaar nog twee leden bij”, zegt secretaris van de Scrabblebond Wytze Groen trots. Volgens de vervende Scrabbelaar is vooral het sociale aspect van de bord- en buitenspellen erg belangrijk: “Een videogame doe je meestal maar in je eentje, terwijl een bordspel samen heel gezellig is.” 

Fleur de Bouter van het NK Knikkeren vindt het vooral belangrijk dat de oer-Hollandse spelletjes overgedragen worden van generatie op generatie: “Door de kinderen te stimuleren maken we de ouders hopelijk ook weer enthousiast. Het is natuurlijk ontzettend leuk om de oude technieken te leren van je vader en moeder.” Het gevoel van nostalgie is daarbij groot, volgens de Bouter.  

Tijdens de coronacrisis liep de verkoop van vooral de bordspellen extra goed, volgens PZC. De Bouter en Groen zijn niet bang voor een terugloop in de verkoopcijfers nu die crisis op zijn einde is. Toch ziet Scrabblesecretaris Groen de jonge generatie nog niet aanhaken bij zijn vereniging: “Mijn kleinzoon wil absoluut niet mee.” Toch is het spel volgens hem ontzettend leerzaam is: “Ik leerde laatst nog het woord aprilvis, dat is Vlaams voor 1-aprilgrap. Zo blijf je altijd leren.”

Bauke Haanstra