Net als de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon is de Federation Cup terug met publiek. Naast het publiek is de naam ook nieuw voor deze internationale tenniscompetitie. Het toernooi heet nu de Billie Jean King Cup, waarvan de kwalificaties tussen Nederland en Spanje op vrijdag 15 april en zaterdag 16 april worden gespeeld. De Brabantse hoofdstad Den-Bosch maakt hier plaats voor in de Maaspoort.  

Nieuwe naam 

Een tenniscompetitie in het teken van vrouwelijke emancipatie, dat is wat de Billie Jean King Cup eigen maakt. Dit toernooi ging in 2020 nog onder de naam Federation Cup, maar aan die titel is een eind gekomen. Billie Jean King was in de jaren zestig en zeventig als Amerikaanse toptennisster niet alleen druk met het binnen halen van grandslamtitels, ze kwam ook op voor vrouwen rechten rondom de tennisbaan. “Billie Jean is een inspiratie, voorvechter van gelijkheid van vrouwen in tennis”, zegt Ellen Julius van KNLTB. “Dit is heel mooi en daarom dat haar naam welverdiend de titel is.” De verandering van de naam betekent verder niks. “Just a name, branding. Event is hetzelfde.” 

Spannende wedstrijd  

Nederland moet het voor de kwalificaties opnemen tegen Spanje. Nog nooit heeft het Nederlandse team een punt gewonnen tegen het land. Nog meer reden voor het thuispubliek de spelers goed aan te moedigen de komende dagen. Er worden verschillende wedstrijden gespeeld tijdens de kwalificatie in Den-Bosch. De Nederlandse vrouwen gaan er als team helemaal voor. “Voor veel speelsters blijft het een teamevent, uitkomen voor je land. Dat is een eer, en doen ze vol passie”, laat Julius weten. 

Opnieuw publiek 

Ook bij de Billie Jean King Cup mag weer publiek aanwezig zijn. Hierdoor belooft het volgens de organisatie een uniek evenement te worden. Ellen Julius denkt dit ook. “Heel fijn dat er weer publiek is. De steun van de supporters geeft altijd wat extra.” Een nieuwe naam of niet, het team en het publiek is er in ieder geval klaar voor.