Ondernemers Gordon Leysner en Eddy Wimmers weten het zeker: de Reeshof is de beste plek voor een van de grootste padelcentra van de Benelux. Eind deze maand gaat de eerste schop in het zand. Omwonenden houden hun adem vast voor de toekomstige tikkende geluiden.  

Het gaat om een sportcomplex met acht binnen- en zes buitenbanen aan de Spaubeekstraat in de Tilburgse wijk Reeshof. “In de Reeshof is een groot tekort aan sportfaciliteiten”, zegt Leysner, “maar het is meer de vraag naar padelbanen an sich. Die is enorm aan het groeien.” De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), waar padel sinds 2020 ondervalt, verwacht tot 2024 een groei van drie tot vier keer zoveel spelers als nu. “Dat betekent dat de huidige veertien padelbanen in Tilburg ook meer moet worden”, beweert Leysner. “Als je nu zegt dat je er veertien banen bij doet klinkt dat veel, maar we verwachten dat het binnen anderhalf jaar alweer te weinig is.” 

Getik in de achtertuin 

Toch zijn buurtbewoners minder enthousiast: “We zijn er niet blij mee. We zijn bang dat we buiten in de zomer constant getik horen van de padelbanen”, zegt een bewoner van één van de naastgelegen hofjes. “Wij zijn bang dat er geluidsoverlast komt.” Zij hebben tot en met begin volgende maand de tijd om bezwaar in te dienen bij de gemeente. 

Daarnaast zijn volgens de website meldoverlastpadelbanen.nl, die opkomt voor buurtbewoners die overlast ervaren van padelbanen, enkele uitlatingen van de KNLTB over padel onjuist. “Dat padel gelijkgesteld wordt met tennis is inmiddels achterhaald. Uit geluidsonderzoeken blijkt dat padel meer geluid maakt. Geluidsoverlast van de padelbanen moet niet worden gebagatelliseerd”, beweert de site. 

Om dit tegen te gaan heeft de initiatiefnemer al voorzorgsmaatregelen genomen. “Wij hebben geluidswanden van vier meter hoog geplaatst en de banen negentig centimeter verdiept. Dit is dus bijna vijf meter geluidswering. Terwijl het wettelijk niet eens nodig is.” Leysner zegt de buurt tegemoet te willen komen: “We willen er zijn voor de buurt.” 

Tegenslagen 

Ondanks de tegenslagen is de bouwvergunning voor de sporthal al toegekend. “De bouw hield zich een beetje stil door materiaaltekorten, levertijden en het is sowieso geen ‘supermoment’ om te bouwen in verband met corona en de oorlog in Oekraïne, maar we verwachten dat in de meivakantie de eerste schop erin gaat.” 

Bouwtekening Padel+

Leysner bleef toch gemotiveerd: “Ik heb meer dan tien jaar in Spanje gewoond en daar de sport zien groeien. Zoals het nu groeit in Nederland. Toen ik een paar jaar later weer in Nederland kwam wonen, ben ik vanaf 2018 bezig geweest met Padel+.” Zo gaat het complex namelijk heten. “Toen ben ik er maanden mee bezig geweest.” 

Geheim van de sport 

“Het geheim van de sport is dat je met elke niveau, dus ook met weinig ervaring, heel veel plezier kan ervaren”, zegt Leysner. “Als je een leuke pot gaat tennissen ben je een aantal trainingen verder, als je een uurtje heb gepaddeld kan je met mensen van je eigen niveau al echt wel lol hebben op de baan. Voor leuke rally’s heb je weinig training nodig.”