De liefde. Het is een onderwerp waar men nooit genoeg van lijkt te krijgen. Er kunnen nooit te veel films en liedjes over worden geschreven. En dan met name over die állereerste liefde. Het is zelfs het thema van de Boekenweek dit jaar. “Als je nog jong bent staat je hele hart nog open”, vertelt liefdespsycholoog Chaja Kruijssen. “Het is de meest diepe, pure ervaring die een mens kan hebben.”

Denk je aan de liefde, dan zie je Cupido liefdespijlen afschieten vanachter zijn wolkje. Dat is volgens Kruijssen letterlijk wat er gebeurt als je verliefd wordt. “Het raakt je in je hart”, legt ze uit, “de eerste keer dat het gebeurt is dit een overrompelende ervaring”.

Kwetsbare liefde

Als je alle liedjes, films en boeken mag geloven vergeet je een eerste liefde nooit meer. En dat klopt, vertelt Kruijssen. “Het is de eerste keer dat zoiets je overkomt en dat je dit voelt voor een ander”, legt ze uit. Het zijn diepe en pure gevoelens die voor het eerst worden aangewakkerd. “Je voelt je gezien en krachtig: alsof je de wereld aan kan.”

Dat je dit allemaal voor de eerste keer voelt, maakt het ook zo puur. “Maar ook heel kwetsbaar”, zegt de liefdespsycholoog. “Je hebt geen idee wat liefde is. Je stelt er geen voorwaarden aan. Je hebt geen idee dat je jezelf misschien zou moeten beschermen. Je hart staat gewoon wagenwijd open.” Net als bij Quinten (20). Zijn eerste liefde was zoals velen het hebben ervaren: ineens was het daar. Een liefdeservaring die je overrompelt – en ineens blik je vier jaar later terug op hoe het ooit is geweest.

De kunst van liefde

Een eerste liefde is volgens Kruijssen erg tekenend voor het vertrouwen in jezelf, in het leven en in de liefde. Zowel bij een fijne ervaring, als bij een minder leuke eerste liefde. “Dat hele mooie, open hart, wat zo prachtig de wereld inging bij die eerste liefde, dat loopt dan krassen op”, legt ze uit. Ga je hier niet goed mee om, dan neem je dit mee naar hoe je kijkt naar jezelf en de wereld. “Mensen gaan hun hart meer beschermen.” 

“Het is de kunst om je hart open te houden”, vertelt Kruijssen. Het is iets wat ze ook tegen haar cliënten zegt. Want die liefde die jij voelt voor iemand, dat heeft eigenlijk niks met hen te maken, legt de liefdespsycholoog uit. “Liefde wordt vaak gekoppeld aan één persoon en hoe die persoon jouw behandelt is jouw idee van wat liefde is.” Maar volgens Kruijssen plaatst je het dan allemaal buiten jezelf. “Het is iets wat al in jouw hart zit.” Zélfs die eerste liefde. 

Fleur (21) vertelt over haar eerste liefde, waardoor zichzelf beter leerde kennen. 

Onbezonnen en onschuldig

Maar als je je dan verliefd voelt, en iemand beantwoord dat, dan voel je je fantastisch. “Je voelt je gezien en je krijgt vertrouwen in jezelf en in het leven.” De eisenlijstjes die vaak op latere leeftijd worden gemaakt, zijn volgens Kruijssen ook helemaal geen liefde. “Die eisen zijn we gaan stellen omdat we het gevoel van liefde kwijt zijn. Liefde is dat je het mooiste in elkaar ziet. Dat je elkaar steunt, en dat je je hart openstelt voor iemand.”

Want ook al kan een eerste liefde ook pijn doen en, zoals Kruijssen het zegt, “diepe sporen achterlaten”, zijn er genoeg mensen die wel onbezonnen liefde ervaren. “De hele wereld loopt rond met mensen die verliefd worden, onschuldig en zonder enige ervaring”, vertelt ze. “Gelukkig maar! Anders zouden er niet zoveel boeken en films over geschreven worden.” Zeven jaar geleden werd Amber (22) dat: onschuldig verliefd en zonder enige ervaring.

Kruijssen is er zeker van: liefde is het allerbelangrijkste in het leven. Of het nou van één iemand is, van je vrienden of van de natuur: daar gaat het leven om. “Houd je hart open, en kijk wie er de moeite waard is om je liefde aan te geven.”

Tips voor na de eerste liefde
Meike van Zandvoort