Morgen is het Nationale Moestuindag. De afgelopen jaren zijn moestuinen, en daarmee ook volkstuinen, steeds populairder geworden. Ook bij GroeiTuin013 in Tilburg merken ze een toename in het aantal mensen dat zich aanmeldt als vrijwilliger.

‘‘Ja, we hebben echt de interesse van mensen’’, lacht Susan van de Nieuwelaar, coördinator van GroeiTuin013. Ze zit in de vrijwilligersruimte die zich in een grote container midden op het terrein van de volkstuin bevindt. ‘‘Tot een maand geleden hadden we nog een flinke wachtlijst. Er was toen nog net niet genoeg werk te doen voor iedereen die zich had aangemeld.’’ Van den Nieuwelaar heeft geen duidelijke verklaring voor deze toename. ‘‘Ik hoor niet per se van de nieuwe vrijwilligers dat het door corona komt, maar het kan best dat de pandemie een rol gespeeld heeft. Dat mensen toch in actie komen om meer contact te maken met de aarde.’’

De deur van de vrijwilligersruimte staat open en zo af en toe komt er iemand binnenlopen voor een koud glaasje water. Buiten zit een groep mensen op een terrasje te genieten van de zon. ‘’Het tuinieren is hier belangrijk, maar het sociale aspect speelt hier ook een hele grote rol’’, benadrukt Van den Nieuwelaar. ‘’Het is een ontmoetingsplek waar mensen samen komen om te bouwen aan iets moois. Iets tastbaars. En iets eetbaars natuurlijk.’’ Professioneel tuinder Theo Sanders beaamt dit. Hij zit naast de coördinator en knikt hevig. ‘’De meeste mensen vinden het heerlijk om buiten te werken en zo ontstaan er echte vriendschappen.’’

Als professioneel tuinder stelt Sanders het teelplan op, want er wordt biologisch geteeld. Dat houdt in dat je elk seizoen een ander gewas op het teelbed teelt. Daarnaast stuurt hij de vrijwilligers aan. ‘Ik leer de vrijwilligers hoe ze met het land omgaan en met vragen kunnen ze bij mij terecht. Vaak laat ik de vrijwilligers zelf zeggen wat er moet gebeuren. Zij bekijken dan of de bonen gezaaid moeten, of de bedden klaargemaakt moeten worden voor de aardappels. En daarna gaan ze vrolijk aan de slag.’’

  • De ingang van de volkstuin GroeiTuin013.
  • Professioneel Tuinder Theo Sanders.
  • De pas gezaaide tuinbonen.
  • Theo Sanders aan het schoffelen tussen de gewassen.
  • Het terras waar de vrijwilligers gezellig samen kunnen zitten.
  • De eerste sla is al te zien.
  • Vrijwilligster Ingrid druk bezig met de schuttingtuintjes. Dit is een nieuw intiatief waarbij mensen worden aangemoedigd meer groen in hun tuinen te verwerken.
  • Een schuttingtuintje in opbouw.