Voor de houdbaarheid van het omroepbestel zou er een maximum moeten komen op het aantal omroepen. Er ontbreken duidelijk inhoudelijke toelatingscriteria waardoor er steeds meer omroepen bijkomen, en er zelden een verdwijnt. Dit schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan staatssecretaris Media en Cultuur, Gunay Uslu.

De raad ziet daarnaast dat grotere omroepen schuiven van de oorspronkelijke doelgroep naar een meer algemeen publiek. “De beheers- en bestuurbaarheid van de omroepen loopt hierdoor gevaar”, meldt de raad aan het ANP. “Hierdoor wordt het programma-aanbod steeds meer van hetzelfde, terwijl het juist de bedoeling was dat vanuit verschillende omroepen een pluriform aanbod ontstaat.”

Weerspiegeling voor de samenleving

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) sluit zich aan bij het advies van de Raad voor Cultuur. NPO-voorzitter Frederieke Leeflang: We vinden het een mooi advies. Ook voor de NPO is het belangrijk dat een omroep mensen samenbrengt en een weerspiegeling is van de hele samenleving.” De NPO liet al eerder weten zorgen te hebben over de beheersbaarheid van het omroepsysteem, daarin volgt de NPO de raad.

Media-ethicus Huub Evers merkt ook dat het huidige systeem ervoor zorgt dat er steeds meer nieuwe omroepen bijkomen. “Het zorgt voor een enorme wirwar aan omroepen. Voor de kijker is het nauwelijks meer te onderscheiden.” Evers vindt ook dat de criteria voor de omroepen aangescherpt moeten worden. “Zo wordt het moeilijker om een nieuwe omroep te vormen. Zou er meer pluriformiteit zijn als we meer omroepen hebben? Dat denk ik niet.”