‘Genocide’, ‘oorlogsmisdaden’ of toch ‘vredesmissie’? De meningen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland lopen uiteen. Max* (19) studeert aan een hbo-opleiding in Nederland en zijn ouders komen beide uit de voormalige Sovjetunie. Zonder de daden van Poetin goed te willen praten, begrijpt hij zijn motief. “Burgers zijn niet het doelwit, maar de neonazistische ideologie in het Oekraïense leger.”

“Ik voel mij verbonden met Rusland”, begint Max. “Ik zou daar ook nog wel eens willen wonen. Ik ben opgegroeid met de taal, de tradities en de muziek. Maar ik voel mij ook verbonden met landen zoals Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne, zoals zo vele Russen met mij. Iedere Rus heeft namelijk wel familie zitten in een van de voormalige Sovjetlanden. Veel Oost-Oekraïners zijn in de eerste weken van de invasie ook naar Rusland geëvacueerd.”

De student laat weten dat hij geen voorstander is van de oorlog, maar dat het motief van Poetin voor hem duidelijk is. “Oekraïne noemt de oorlog een invasie. Wij als Russen een speciale operatie. De bedoeling van die operatie is om de neonazistische ideologie, die in het Oekraïense Azov-bataljon is uitgezaaid, te bestrijden.” Max legt uit dat het bataljon zijn oorsprong vindt in het westen van Oekraïne. Mensen met een neonazistische ideologie zien Adolf Hitler en Stepan Bandera als voorbeeld. Ze willen graag een volk met zuiver bloed. “Deze ideologie is alleen te vinden in het leger. Daarom is het vervelend dat zoveel burgers getroffen worden.” Max ziet het neonazisme als een bedreiging voor Rusland. “Ze hebben anti-Russische standpunten, waar ze hun kinderen al van kleins af aan mee indoctrineren. Wij zien alle Oekraïners juist als broeders.”

Met de term ‘genocide’ moet Biden oppassen

Dat broederschap tussen de Russen en Oekraïners ziet Max terug in zijn favoriete comedyfilm Svaty, waar de Oekraïense president Zelensky de regisseur van is. “In die film zie je echt het broederschap tussen de Russen en de Oekraïners, zoals ik dat ken. We zijn een broedervolk. We stammen namelijk ook allemaal van elkaar af.”

Nepnieuws

Max vindt de oorlog een complexe situatie. Voor buitenstaanders, maar ook voor degene die er middenin zitten. “Er zijn veel verschillende nieuwsbronnen en van alle kanten wordt nepnieuws de wereld in verspreid”, zegt hij. Max geeft de raketaanvallen in Kramatorsk als voorbeeld. “Beide partijen beschuldigen elkaar van die aanvallen. Rusland zegt dat het gaat om Oekraïense raketten en Oekraïne zegt dat het Russische raketten zijn. Alleen Rusland heeft tot nu toe bewijs geleverd door de locaties waar de raketten vandaan komen te delen, Oekraïne niet. Dus het blijft erg moeilijk wat nu precies de waarheid is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Max* leest een Russische nieuwssite. Rafaelle van Nispen

De Rus gebruikt zowel Russische als Nederlandse media om zich van nieuws te voorzien. Hij ziet veel verschillen in de berichtgeving. “In Russische media wordt geen kant gekozen en worden geen daders aangewezen. Dat zie ik wel bij Nederlandse media gebeuren.”

Genocide

Max geeft aan dat de oorlog niet iets is van de laatste zeven weken, maar van de laatste acht jaar. “Mijn familie heeft nauw contact met kennissen van mijn vader. Die wonen in de stad Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Zij zijn officieel Oekraïens, alleen spreken zij Russisch en voelen zich zowel Oekraïens als Rus. Die kennissen informeren ons al sinds 2014 over beschietingen en bombardementen in Oost-Oekraïne.” Max vindt dat de verkiezing van Zelensky tot Oekraïense minister-president niet veel goeds heeft gedaan voor de situatie tussen de twee landen. “Bij de presidentsverkiezingen beloofde Zelensky om de oorlog die al sinds 2014 woedt te beëindigen, maar sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan.”

Ook op de nu al beroemde beschuldiging van de Amerikaanse president Joe Biden heeft Max kritiek. De Amerikaan nam dinsdagnacht tijdens een bezoek aan de Amerikaanse staat Iowa de term ‘genocide’ in de mond. “Met zo’n uitspraak moet hij oppassen”, vindt Max. “Er is namelijk sinds 2014 al een genocide gaande, specifiek vanuit het Oekraïense leger. En ook de NAVO en de Verenigde Staten waren ook niet de heiligste in Irak en Afghanistan.” Max legt uit dat toen Amerika in 2003 Irak binnenviel om massavernietingswapens te vernietigen, de Amerikanen geen enkel wapen vonden. “Daar zijn burgers, gebouwen en economie ten koste van gegaan.”

Vergeving

Ondanks Max’ begrip, had hij Poetins handelen graag op een andere manier gezien. “En dan zonder burgerdoden en de botsing tussen twee volken”, zegt Max. “Wellicht op een diplomatieke wijze, maar het is bewezen dat dat niet kan. Poetin heeft meerder keren bij de Oekraïense regering verzocht om het bij te leggen, maar dat werd niet geaccepteerd.”

“Het voeren van oorlog is het hardste middel om in te zetten. Daarom hoop ik dat het snel goedkomt en dat beide volken weer samen kunnen zijn. Ik denk dat dit mogelijk is als mensen open staan voor vergeving.”

*Max is niet zijn echte naam. Zijn volledige naam is bekend bij de redactie.