Foto: ANP

Het aantal startende ondernemers neemt af door de stopzetting van de NOW-steun, zegt de Kamer van Koophandel (KVK). De loonsteun, die werkgevers konden krijgen tijdens de coronapandemie, kan sinds gisteren niet meer aangevraagd worden.

Heb jij een bedrijf of de ambitie om hiermee te beginnen? Dan is dit misschien niet het juiste moment. Starters hebben het namelijk lastig nu de steunmaatregelen van de overheid stoppen, blijkt uit onderzoek van de KVK. In maart 2022 nam het aantal nieuwe bedrijven af met acht procent, vergeleken met het jaar daarvoor.

Ook in het begin van de pandemie waren er minder starters: in april 2020 nam het aantal af met 34% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Opvallend is dat tijdens de pandemie juist meer ondernemers begonnen. Volgens Ron Sinnige, woordvoerder bij de KVK, kwam dit omdat zij kansen zagen in bijvoorbeeld webwinkels of koerierdiensten. Waar bepaalde sectoren wegvielen door de coronamaatregelen, zagen andere kansen. Nu is dit dus niet meer het geval.

Faillissementen

Ook het aantal faillissementen neemt toe. Veertien procent van de ondernemers heeft het moeilijk en tien procent hiervan dreigt failliet te gaan. “Dit blijkt onder andere uit de telefoontjes die wij krijgen ”, zegt Sinnige. “Er bellen mensen die vragen hoe ze om moeten gaan met een faillissement. Dat is schrijnend.” Het is niet duidelijk of deze problemen meer voorkomen bij bedrijven die net zijn begonnen of al een langere tijd bestaan.

Hoofd boven water

Een bedrijf dat in 2020 begon is restaurant Noemme uit Den Bosch. De eigenaren vroegen datzelfde jaar NOW-steun aan, omdat hun nieuwe bedrijf in geldproblemen dreigde te komen. Ze waren blij met de steun en missen de hulp niet, omdat het restaurant weer op volle capaciteit kan draaien.

Desondanks vreest Sinnige dat veel bedrijven het hoofd niet boven water zullen houden als gevolg van de coronapandemie.

Eerder schreef de Nieuwsredactie al over de stopzetting van de NOW-steun en wat dit precies inhoudt. Dat verhaal lees je hier.