Vandaag is het Witte Donderdag. Voor christenen is dit een belangrijke feestdag, maar voor veel andere Nederlanders is dit vooral een feest waarbij we niet weten waar het over gaat. Culthuurtheoloog Frank Bosman legt uit wat er precies gevierd wordt.

“Witte Donderdag is onderdeel van de Goede Week. In deze week zit onder andere de laatste 24 uur van jezus voor zijn kruisiging. Op donderdag herdenken we het laatste avondmaal van Jezus. Deze avond komen verschillende Bijbelse verhalen bij elkaar. Denk aan het bekende brood en wijn, en het verraad van Judas”, legt Frank Bosman uit.

Bosman ziet dat steeds meer mensen niet weten waar deze feestdag over gaat. “De culturele geletterdheid wordt steeds minder. Elk jaar krijg ik ook steeds meer journalisten aan de lijn met de vraag wat Witte Donderdag nu precies inhoudt.” De theoloog hekelt deze ontwikkeling. “Witte Donderdag is echt onderdeel van onze Nederlandse cultuur. Het is gewoon een beetje dom als je niet weet waar het over gaat. Mensen in Azië weten ook wie boeddha is.”