Beeld: Pixabay

Op de app TikTok zijn steeds vaker video’s te vinden waarin heftige sportsupplementen worden gepromoot. “De supplementen kunnen echter gevaarlijk zijn, zeker voor kinderen”, zegt Hans Wassink van de Dopingautoriteit.

Pre workout is een supplement dat vaak wordt aangehaald op de fitnesskant van TikTok. Het supplement is bedoeld om meer energie te krijgen voor je aanstaande training. “Maar er zit een hoge dosis cafeïne in die niet goed is voor kinderen”, volgens Hans Wassink van de Dopingautoriteit. “Pubers van vijftien of zestien zitten nog in de groei, en hun hersenen zijn nog aan het ontwikkelen. Pre-workout poeders bevatten hoge doseringen van cafeïne plus vaak nog andere stoffen. Die stoffen versterken elkaar ook nog eens.”

Ingrediënten controleren
Volgens Wassink is het begrip ‘supplementen’ overigens erg breed. “Verschillende supplementen bevatten verschillende ingrediënten. Om te weten wat erin zit, moet je altijd goed op het label kijken.” Wassink legt uit dat ze bij de Dopingautoriteit altijd de Supplementenwijzer-app aanraden. Op die app kun je over veel ingrediënten informatie vinden. Ook gemaakte fitnessclaims, zoals een ingrediënt dat zou moeten zorgen voor meer spiermassa, zijn in de app te controleren.

Testen op doping
Wassink: “Fabrikanten laten bij de Dopingautoriteit hun supplementen testen op (sporen van) doping. Dit doen ze in bepaalde eenheden, die op serienummer gekenmerkt worden. Als iets goedgekeurd is, komen die serienummers op de Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) lijst. Dit houdt in dat die eenheden geen doping bevatten.” Wassink legt uit dat het advies over supplementen van de Dopingautoriteit tweeledig is. “Topsporters die gehouden zijn aan een sportbond, waarbij een dopingreglement is, raden we af supplementen te gebruiken. Zo kom je ook niet in aanraking met dopingvervuilde supplementen. Goede voeding moet centraal staan, zeker bij kinderen. Als je toch supplementen gebruikt, gebruik dan supplementen die getest zijn op doping. Die zijn te vinden op de NZVT-lijst. Bij ongeorganiseerde sporten zoals fitness, raden we aan om de app te gebruiken en daarmee goed te kijken of de gebruikte supplementen doping bevatten of bijvoorbeeld verboden zijn”, aldus Wassink.