Rollebollend over het veld of als keeper je veters even strikken. Dit zijn trucks uit het boekje om een aantal minuutjes van de tijd af te snoepen, zo ook afgelopen dinsdag bij Atlético Madrid – Manchester City. Door al het tijdrekken ligt het spel soms zelfs langer stil dan dat er gevoetbald wordt. Zuivere speeltijd zou zo maar eens de oplossing kunnen zijn.

De kwartfinale in de Champions League tussen Atletico Madrid en Manchester City (0-0) was veelbesproken door het incident na afloop. Maar ook het tijdrekken van de Engelsen werd gehekeld. Door het getreuzel van de Citizens werd er van de negentig minuten slechts zestig gevoetbald. De rest van de tijd lag het spel stil. Dit soort voorbeelden zien we steeds vaker terug. Zo werd er dit jaar tijdens de kwartfinales van de Champions League gemiddeld nog geen zestig minuten gevoetbald (59:84). Ook in Nederland zien we het probleem. Vitesse – Feyenoord (105 minuten speeltijd) bedroeg vorig jaar slechts 49 zuivere speelminuten.

Eerlijker

Discussies bloeien op en een mogelijke oplossing lijkt voor de hand te liggen: voer, net als in het basketbal, zuivere speeltijd in. Elke keer als het spel stilligt wordt ook de klok stilgezet. KNVB-scheidsrechter Rob Dieperink is groot voorstander van het initiatief. “Voetbal is bedoeld voor het publiek. Zuivere speeltijd draagt bij aan fair-play en het aantrekkelijk houden van de sport.” Sportjournalist Jan Martens volgt het voetbal én basketbal op de voet en ziet er het voordeel van in. “Bij basketbal hebben we natuurlijk al zuivere speeltijd. Het voordeel is dat je precies de speeltijd hebt die je wilt hebben. Momenteel komen er na negentig minuten voetbal slechts een aantal minuten bij, dat blijft nattevingerwerk.”

Een nadeel kan volgens Dieperink het logistieke gedeelte zijn. “Er is al geëxperimenteerd met zuivere speeltijd. De vierde official was toen verantwoordelijk voor het stopzetten van de tijd. Dat is niet zijn taak. Als zuivere speeltijd wordt ingevoerd hebben we écht meer mensen nodig.”

Honderd minuten

De FIFA ziet het tijdrekken als een groot probleem, en denkt met oog op het WK in Qatar aan een oplossing. Volgens de Italiaanse sportkrant Corriere Dello Sport wordt hierover gepraat. Niet over zuivere speeltijd, maar over het verlengen van de speeltijd. Zo zou een WK-wedstrijd komende winter zomaar eens honderd minuten duren. De internationale spelregelcommissie ontfermt zich over de plannen. “Dit zou een tussenoplossing kunnen zijn”, vertelt Dieperink. “Maar het probleem moet bij de kern worden aangepakt, zuivere speeltijd werkt denk ik het beste. ”

Als het aan de scheidsrechter ligt eindigen we straks een potje voetbal misschien wel met een zogeheten ‘buzzer’. In het basketbal zorgt dit voor iconische momenten. Als de bal tijdens het eindsignaal in de lucht hangt en in de basket beland telt deze namelijk nog wel, ook wel een ‘buzzer beater’ genoemd. Dit soort momenten zien we binnenkort dus misschien wel in het voetbal, en wie weet wordt de ‘buzzer beater’ ook in de Nederlandse stadions een fenomeen.