De KNVB schreef in een open brief dat voetbal onderwijsprestaties kan bevorderen en criminaliteit kan terugdringen. Ivo van Hilvoorde, sportfilosoof, vindt die uitspraak te stellig. In de brief worden gemeenten aangespoord meer geld te investeren in voetbalverenigingen.

Van Hilvoorde is het er mee eens dat teamsport in het algemeen voordelen met zich mee brengt: “Je ontwikkelt sociale vaardigheden die je ook op andere terreinen kunt toepassen.” Volgens de sportfilosoof gaat het dan vooral over omgaan met teleurstelling en autoriteit van bijvoorbeeld een scheidsrechter of trainer. 

De sportfilosoof legt uit dat jongeren door middel van sport wel van de straat gehouden kunnen worden, maar dat dit alleen kan onder begeleiding van professionals. Volgens Van Hilvoorde is dat niet vaak het geval: “Sport is een vrijwilligerscultuur met vooral ouders met goede bedoelingen. De KNVB moet oppassen met beweren dat voetbal de criminaliteit terugdringt.” Van Hilvoorde benoemt dat onder slechte begeleiding, voetbal verenigingen negatieve gevolgen kunnen hebben: “Onder slechte begeleiding zie je vaak veel gepest, dan is het geen veilige omgeving meer.”

Voetbalverenigingen lijken soms ook juist een negatieve impact te hebben op criminaliteit. In 2019 had de onderzoeksredactie van RTL nieuws een enquête uitgezet onder 386 voetbalverenigingen. Daaruit bleek zelfs dat een ruime 70 hiervan signalen van criminaliteit terugzagen binnen de vereniging.