Dinsdag 19 april is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Oprichtster van kenniscentrum Stop Pesten Nu, Patricia Bolwerk roept dit jaar de omgeving op om zelf tegen de pesters in te gaan. In voorgaande jaren stonden bekende Nederlanders op tegen pesten, dit jaar is dat anders.

“Voor de bewustwording was het goed om dat de afgelopen jaren wel te doen, maar nu moeten we juist in actie komen”, vertelt Bolwerk. Nu wordt er aan iedereen gevraagd op te staan tegen de pesters. “Ga na wie het zou kunnen zijn bij je op werk, in de klas of vraag het aan je kinderen. Het is belangrijk om in je omgeving te kijken, het gebeurt overal.”

Volgens Bolwerk zijn er weinig mensen op de hoogte dat er zoveel mensen worden gepest. Het gebeurt niet alleen op school. Uit cijfers van TNO blijkt dat ruim een kwart van de werknemers slachtoffer is van pesten op de werkvloer. “Je moet elkaar meteen aanspreken wanneer er een vervelende opmerking is gegeven. Door niks te doen houden we het probleem in stand. Wie zwijgt, stemt toe.”

Een bedrijf dat op de hoogte is van de Landelijke Dag tegen het Pesten is de Efteling. Steven van Gils, woordvoerder, vertelt dat het onderwerp jaarrond hun aandacht heeft. Ze hebben vertrouwenspersonen waar medewerkers naartoe kunnen gaan. “We doen momenteel (anoniem) onderzoek naar pestgedrag op de werkvloer. Daarnaast zijn de Operationele Team Leads veel op de werkvloer en beschikbaar om met medewerkers in gesprek te gaan wanneer er iets speelt.”

Bolwerk over het belang van een dag zoals vandaag: “De Dag tegen Pesten is vooral bedoeld om één dag per jaar extra bewustzijn te creëren van pesten en de gevolgen daarvan.”