De mentale gezondheid van jongeren wordt aangetast door topsport. Volgens sportpsycholoog Manuel van de Wal wordt er steeds meer over gesproken. “Door corona zien we dat iedereen zich meer bewust is geworden van mentaal gezond zijn. De jongerengeneratie staat er meer voor open. Ze schamen zich er niet voor.” Zo overwoog de Canadese tennisster Bianca Andreescu al langere tijd haar carrière op 21-jarige leeftijd te beëindigen vanwege haar mentale gezondheid.

Volgens van der Wal ligt het vooral aan de omgeving van een jonge topsporter. “De omgeving kan van alles betekenen. Dit kan thuis met familie zijn, maar ook op een sportclub zelf. Topsport onder de jongeren kan veel druk met zich meebrengen. Vaak draait het bij de ouders meer om de sport, waardoor de identiteit van het kind zelf door de sport wordt overschaduwd.”

Ook internationaal wordt gesproken over mentale problemen. Bekend turnster Simone Biles heeft vorig jaar alle wedstrijden tijdens de Olympische Spelen afgezegd wegens mentale gezondheidsproblemen. Ook Kiki Bertens heeft aangegeven te stoppen met proftennis.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens)

sport niet de enige factor

“Maatschappelijke taboes worden steeds meer doorbroken”, aldus van der Wal. Toch ziet hij niet dat één bepaalde sport de overhand heeft qua mentale gezondheidsproblemen. “Uiteindelijk heeft elke sport een eigen cultuur, met voor- en nadelen. Dat is moeilijk te vermijden. Ik denk niet dat het afhankelijk is van de sport zelf, maar vooral het klimaat eromheen.”

Ervaring jonge topsporters
DirkjeBlikman

Noah Muller (23) speelt ijshockey bij Tilburg Trappers op het hoogste niveau. Hij merkt als topsporter dat zijn mentale gezondheid aangetast kan worden. “Soms zit je wel eens in de knoop, het is een lang seizoen. Als het niet gaat zoals je wil, ga je steeds meer piekeren en heb je een mentale strijd met jezelf. Het geeft een deuk in je zelfvertrouwen.” Muller is ook een tijd bij de psycholoog geweest. Hier leerde hij hoe hij met zijn mentale gezondheid om moest gaan tijdens moeilijke momenten. “Zonder hulp zou het moeilijk zijn geweest.”

DirkjeBlikman

Mark Verstijnen (18) turnt in de Eerste Divisie van de heren meerkamp. Hij merkte de mentale klachten minder. “Soms zit het een dag niet mee maar op de lange termijn heb ik er weinig last van.  Meestal is het gezonde spanning, meer niet.” Tijdens een meerkamp worden verschillende onderdelen beoefent. Voor elk onderdeel wordt een cijfer gegeven en de totale score hiervan is de eindscore. “Vooraf en tijdens de wedstrijd zit ik in het waas van de wedstrijd. Dat is goed voor de druk. Ik zit in mijn eigen bubbel”, aldus Verstijnen. “Tijdens een voetbalwedstrijd kan je 90 minuten lang piekeren om iets voor elkaar te krijgen. Ik heb maar 30 seconden op een toestel. Ik heb de tijd er niet voor.”