Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist bekendgemaakt dat er weer ambassadepersoneel in Oekraïne is. In de westelijke stad Lviv is op 16 april een klein groepje diplomaten onder leiding van de ambassadeur teruggekeerd. Het consulaat blijft voorlopig wel dicht. 

Het doel van het ministerie is om stap voor stap de ambassade in Oekraïne op te bouwen. Volgens BuZa krijgt de ambassade op deze manier een ‘goed beeld’ van de veiligheidssituatie in Lviv. Een dag geleden nog was er een raketaanval op de West-Oekraïense stad; daarbij vielen zeven doden volgens persbureau AP.  

De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat de ambassade weer open is. Dat zorgt er onder andere voor dat zij goed zicht kan houden op de veiligheidsrisico’s. Als het onveilig wordt, kan de ambassade daarop inspelen. Ook gaan andere EU-landen terug naar het conflictgebied, waarmee de samenwerking wordt hervat.  

Consulaat dicht 

Het consulaat, dat bijvoorbeeld visa verleent, blijft dicht. Dit soort zaken voor het consulaat moet voorlopig nog telefonisch vanuit Nederland gebeuren.