Foto: EPA/ TELEGRAM/V_Zelenskiy_official /

Het is onrustig bij de aanmeldloketten van de EU en de NAVO. Beide bondgenootschappen zijn namelijk in trek bij landen die zich bedreigd voelen door de recente Russische agressie. De Oekraïense president Zelensky leverde de eerste papieren al in bij EU-baas Ursula von de Leyen. Zweden en Finland flirten daarbij openlijk met een NAVO-lidmaatschap.

Al vanaf het begin van de Russische invasie in Oekraïne zegt Zelensky snel lid te willen worden van de Europese Unie. Helaas voor hem gaat dat niet zomaar. Er wordt over een eventuele spoedprocedure gesproken voor het aangevallen land, maar zo’n procedure bestaat helemaal niet. Ook Oekraïne moet dus gewoon de normale stappen volgen om lid te kunnen worden van de Unie. Maar wat voor stappen zijn dat?

Hoe word je lid van de EU?

Er zijn dus nog behoorlijk wat hordes die Oekraïne moet nemen voordat het lid kan worden van de Europese Unie. Mocht het Zelenksy toch lukken dan betekent het lidmaatschap niet direct dat Nederland soldaten naar het land moet sturen. Die afspraak staat wel beschreven in de wetten van de Unie maar laat ruimte voor een lossere interpretatie. Het is veel strakker bij de NAVO, daar geldt: ‘Een aanval op één is een aanval op allen’. Niet onlogisch dus dat, naast Zelensky, ook Sanna Marin van Finland en Magdalena Andersson van Zweden lijken te azen op een lidmaatschap van de organisatie. Vorige week bespraken ze de details nog met elkaar tijdens een wandeling in Stockholm. Maar welke stappen moeten Oekraïne, Zweden en Finland zetten?

Hoe word je lid van de NAVO?