Omslagfoto: HADO Benelux

Krantenkoppen staan er al jaren vol mee; kinderen bewegen te weinig. Het is vooral een uitdaging om de IPad-generatie aan het sporten te krijgen. Voor deze gamende jongeren zou HADO een goede oplossing kunnen zijn: trefbal met virtuele ‘ballen’.

HADO is ’s werelds eerste ‘spel’ dat sport en gamen combineert met augmented reality (AR). Het Japanse initiatief is inmiddels ook in Nederland te spelen. Het spel, dat beschreven kan worden als een soort trefbal, maakt gebruik van AR-technologie. Je staat als het ware nog steeds in de gymzaal, maar aan de hand van deze technologie worden elementen toegevoegd aan de ‘echte wereld’, zoals de bal waarmee gegooid wordt. 

Hoe werkt dat dan? Michiel Verhage van HADO Benelux legt het uit in deze video:  In beweging
Of HADO de toekomst is om mensen meer in beweging te krijgen, durft Dion Bulkens nog niet uit te spreken. Hij is specialist Esports, Gaming en Gamification bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. “Maar het kan zeker bijdragen aan een oplossing om mensen meer aan het bewegen te krijgen.”

Michiel Verhage voegt daaraan toe dat de nadruk bij HADO eerder op sport dan op gamen ligt: “In Japan zijn er al echte wedstrijden voor deze sport. Daar willen we ook naartoe in de Benelux.” Het is volgens hem de bedoeling dat het uitgroeit tot een echte competitiesport.  

Gamers
Volgens Bulkens is het lastig om te voorspellen of de nieuwe sport- en spelvorm in de smaak gaat vallen bij gamers. “Een van de redenen waarom er veel gegamed wordt, is omdat het laagdrempelig is en vanuit huis kan. Bij HADO ligt die drempel nog wat hoger, omdat je daadwerkelijk naar een locatie moet om de sport te kunnen beoefenen.” Hij maakt een vergelijking met spellen als Pokémon GO. Dat spel kan gemakkelijk vanuit huis en in eigen omgeving gespeeld worden.

Doelgroep
Bovendien speelt de doelgroep een rol. Bulkens: “Niet ieder persoon die toe is aan beweging, houdt van gamen en andersom.” Het zou dus kunnen helpen om een specifieke groep in beweging te krijgen. Gamers bijvoorbeeld, maar dan moet het maar net in je straatje passen.

Kortom, het is nog even afwachten of HADO aan zal slaan. “Je krijgt hoe dan ook mensen in beweging, voor sporters zelf kan het misschien zelfs een verrijking zijn”,  aldus Bulkens.