Foto: Andy Rain/EPA

Het kabinet wil dat bedrijven met meer dan honderd werknemers hun personeel zuiniger laten reizen. Deze wet moet, vanaf 2025, voor een forse CO2 verlaging zorgen, meldt de NOS. Werknemers vakbond CNV is alert op de invulling van de wet: “De rekening moet niet bij de werknemers komen te liggen”, vertelt Jolanda van Zwieten, woordvoerder van de vakbond. 

De CNV is in basis voorstander van de mogelijke nieuwe wet. “Ruim zestig procent van onze leden heeft een auto nodig om bij kantoor te komen. Meer stimulansen om milieuvriendelijk bij het werk te komen zijn dus zeker nodig”, vindt van Zwieten. Mogelijke manieren volgens de vakbond zijn: het aanbieden van elektrische auto’s en het aantrekkelijker maken van openbaar vervoer. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor wel volledig bij de werkgevers vindt de CNV. “Het kan niet zo zijn dat het personeel veel langer moet gaan reizen omdat ze met het OV moeten. De werknemers moeten hier niet de dupe van worden.” 

Forenzen  

Een bedrijf dat al bezig is met milieuvriendelijkere reisbewegingen is Unilever. “In de coronatijd zijn we begonnen met een duurzaam mobiliteitsbeleid. De kilometervergoeding voor auto’s op fossiele brandstoffen zijn verlaagd. Duurzame reisbewegingen, zoals fietsen of met de trein, worden juist helemaal vergoed. Daarnaast zijn we met het kantoor praktisch naast het centraal station van Rotterdam gaan zitten”, legt Fleur van Bruggen, woordvoerder van Unilever, uit.  

Privacy  

Een onderdeel van het wetsvoorstel is dat bedrijven de routes van hun personeel moeten vastleggen. Vakbond CNV zegt dat er heel goed op de privacy van de werknemers gelet moet worden. “Het kan niet gebeuren dat straks alle gegevens over de reisbewegingen op naam staan.” 

Of de wet er daadwerkelijk komt is nog even afwachten. De Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen.