De trein, de bus én dan nog een stuk lopen. Waar sommige mensen elke dag het OV naar werk of school nemen, gaan andere gewoon met de auto of fiets. Toch lijkt de keuze tussen de vervoersmiddelen in toekomst niet meer nodig te zijn. Ze worden namelijk allemaal samengevoegd in een app.

Al een aantal jaar is Nederland bezig met het ontwikkelen van een app die alle vervoersmogelijkheden met elkaar verbindt. Dit innovatief idee heet ‘Mobility as a Service’. Verschillende bedrijven zijn op dit moment bezig met het produceren van de best werkende MaaS-app.

Ontwikkeling 

Het Rotterdamse Moves is een van de zeven bedrijven in Nederland dat bezig is met de ontwikkeling van zo’n multifunctionele app. Bij gebruik van deze app kan een reiziger onder andere gebruik maken van de fiets, auto, trein en bus. Zelfs het studenten-OV kan gekoppeld worden. 

Ook bestaande onafhankelijke deelvervoerders als Felyx, GO Sharing en Check zijn betrokken bij dit concept. Felyx is aangesloten bij Europese MaaS-aanbieder FreeNow en juicht deze nieuwe ontwikkeling alleen maar toe. “Op deze manier worden OV en deelvervoer op meerdere platformen aangeboden en wordt een reis – die anders mogelijk met de auto werd gemaakt – makkelijker”, zegt Nigel van den Berg van Felyx. GO Sharing en Check zijn aangesloten bij een andere aanbieder, namelijk Moves.

Toekomst 

Uiteindelijk hoopt Moves alle huidige incheckmethodes te vervangen en samen te werken met alle deelvervoerders in Nederland. Felyx is niet bang voor de innovatie. “Wij geloven dat bedrijven als Felyx altijd onafhankelijk zullen blijven opereren, maar dat de MaaS-apps zeker toegevoegde waarde hebben voor zowel de gebruiker, als de aanbieder”, laat Van den Berg weten. Volgens De Zwart is voor bedrijven als Felyx de samenwerking met een MaaS-app vergelijkbaar met hoe hotels werken met boeking.com. Van elke boeking die je doet, gaat een bepaald percentage naar dat marketingbureau. “Dit lijkt veel, maar zo’n hotel hoeft dan verder niks meer aan de marketing te doen. Zij verdienen aan veel gebruikers.”

Moves weet zeker dat er toekomst zit in de MaaS-apps, maar dit duurt wel nog even. “Uiteindelijk blijft er een app over. Maar het is een lange weg ernaartoe. Meerdere partijen zijn aan het innoveren en de ene die als het eerst klaar is en het best is, die wint”, zegt de Zwart. Voor nu is de app nog bezig met een pilot en gratis te gebruiken voor iedereen.

Uittesten 

Moves werkt op dit moment voor drie maanden samen met de studenten start-up Flytz. Driehonderd studenten mogen de app uittesten. Flytz vond het namelijk achterhaald dat studenten alleen met het OV konden reizen. “De studenten kunnen voor een bepaald budget kiezen waarmee zij willen reizen”, zegt Leila de Zwart van Moves. Het bedrijf hoopt dat de studenten hierdoor makkelijker en flexibeler kunnen reizen.