Regelmatig staan er mensen bij Magdalena Plech aan de deur die haar woning willen bezichtigen, terwijl deze niet te huur staat. Nu waarschuwt ze Tilburgers in de Facebookgroep ‘Heel Tilburg In Een Groep!’ voor oplichting met haar adres.

Al een jaar lang belt er gemiddeld één keer per maand iemand aan die door een adverteerder van Facebook of Marktplaats op het huis is afgestuurd. Ze hebben soms twee maanden huur en een flinke borg betaald aan iemand die zijn woning verhuurt, omdat hij langere tijd in Engeland verblijft. “In de advertentie gaat het om een appartement, maar hier wordt duidelijk dat het om een rijtjeshuis gaat”, vertelt bewoonster Plech. “Ik vind het triest, want het gaat om duizenden euro’s. De mensen aan de deur hebben betaald, maar ik kan niets voor ze doen.”

Te mooi om waar te zijn

Ook Kim* reageerde op een advertentie voor een huis via Marktplaats. Ze kwam niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en particulier huren bleek te duur. “Het leek te mooi om waar te zijn. Maar stel dat er echt iemand is die een appartement voor 600 euro verhuurt. Waarom zou ik daar dan niet op reageren?”, legt Kim uit. “Uiteindelijk was er een vriend die tegen mij zei: ‘Het appartement van de foto’s voor die prijs? Dat kan niet.’ Gelukkig had ik nog niet betaald.”

Landelijke opereren

Kim zocht online de naam op van het account dat voor de oplichting werd gebruikt. “Ik kwam hem op meerdere websites tegen. Ook in Eindhoven.”

Volgens de woordvoerder van politie Tilburg opereren dit soort criminelen vaak landelijk, niet alleen lokaal. “We horen wel vaker dat dit gebeurt, maar het is lastig om te onderzoeken of het een groeiend probleem is. Het is een vorm van oplichting die tegenwoordig speelt.”

Blijf alert

De politiewoordvoerder raadt woningzoekenden aan om altijd alert te blijven en verder onderzoek te doen naar de woning en de verhuurder. “Kijk goed waar je in stapt voordat je geld overmaakt. Doe aangifte als je slachtoffer bent.” Huisbezitters kunnen een melding maken en bij dreiging of lastige situaties de politie bellen. “Bij meer meldingen kunnen wij beter onderzoek doen.”

Te weinig meldingen

Magdalena Plech maakte eerder al melding over mogelijke oplichting op haar adres bij de politie, de gemeente Tilburg en de Tilburgse woningcorporatie (Tiwos). “De politie zegt niets te kunnen doen, omdat er te weinig meldingen zijn. Ik heb vandaag wel een telefoontje gehad van de gemeente. Ze gaan het adres Schimmelpenninckstraat 29 blokkeren. Als er nu iemand komt om zich op dit adres in te schrijven, dan kan dat niet.”

*De naam Kim is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Voorkomen van oplichting door Wendy Krijgsman