Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse horeca kampt met personeelstekort. De werkdruk is hoog en de gaten in de roosters zijn lastig op te vullen. Ook in Tilburg speelt dit probleem. Sommige cafés zijn daardoor zelfs genoodzaakt om op bepaalde dagen de deuren dicht te houden.

Op het eerste gezicht ziet het er op de terrassen in Tilburg rooskleurig uit: horecagasten genieten van de zon, eten een hapje en kletsen met elkaar. Maar het verhaal van Jelmer, bedrijfsleider van café Slagroom, vertelt iets heel anders. Hij draait een dienst achter de bar, een plek waar hij normaal bijna nooit te vinden is. Door het personeelstekort staat hij daar toch steeds vaker. ‘’Het is heel moeilijk om de roosters rond te krijgen.’’

Op de bar liggen bierviltjes waar je je gegevens op kan schrijven als je geïnteresseerd bent in een baan bij het café. Ook op de glazen deuren bij binnenkomst wordt reclame gemaakt in de hoop dat er mensen komen solliciteren. ‘’Of het echt werkt weet ik niet. Er komen wel wat sollicitaties binnen, maar nog niet genoeg.’’

De afgelopen tijd heeft het café soms noodgedwongen de deuren moeten sluiten. ‘’Na carnaval moesten er achttien mensen in quarantaine. Toen zijn we twee middagen en een avond dicht geweest.’’ Ook nu is het café door het personeelstekort op maandagmiddag gesloten. ‘’Maar komende maandag gaan we voor het eerst weer een hele dag open.’’

Jelmer denkt dat het te kort aan personeel niet zomaar verdwijnt. ‘’Het is overleven. Ik hoop dat het probleem over een jaar opgelost is. Tot die tijd moeten we proberen om zo efficiënt mogelijk te werken met het schaarse personeel dat we hebben.’’

Ook andere Tilburgse horecaondernemers kampen met dit probleem. Luister de audio hieronder om te horen hoe café The Talk en café Bolle en Brandpunt hiermee omgaan: