Phil Horvat ANP

Ook al de koopkracht minder en is er een hoge inflatie, mensen kopen nog steeds dure en luxe producten. Maar er zijn wel zorgen bij ondernemers, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl. 

Door de hoge energieprijzen in Nederland is er ook een tekort aan grondstoffen zoals goud. “De prijzen van de leverancier voor goud is omhoog gegaan. Wat betekent dat we onze prijzen voor de sieraden ook omhoog moeten doen om nog winst te maken. De goudprijs fluctueert erg veel. We proberen altijd dat de prijs voor de consument en de prijs van de leverancier in verhouding staat”, zegt Anne Snaphaan, werkzaam bij Jules Lijnen juwelier in Tilburg.  

Druk

Waar sommige ondernemers zich zorgen moeten gaan maken, valt dat bij juwelier Jules Lijnen wel mee.“Bij ons is het altijd druk. Met rustige dagen in de winkel heb ik, vanaf mijn werktafel, nog genoeg werk te doen voor maanden!”, zegt Snaphaan. “We hebben het meest druk met persoonlijke opdrachten, zoals het aanpassen van sieraden. Verder zijn we meer dan alleen een juwelier met een fysieke winkel. We gieten namelijk ook zelf de sieraden met goud en zilver.”

Moeilijk

De Federatie Goud & Zilver ziet donkere wolken voor juweliers en goudsmeden, aldus NU.nl. Dat Snaphaan het nog erg druk heeft, ziet ze anders bij haar concullega’s. “Ik denk echt dat goudsmeden die geen fysieke winkel hebben het erg moeilijk gaan krijgen. Zij doen alles nog met de hand en dat kost erg veel tijd. Wij hebben nog een fysieke winkel waar mensen heen komen. Verder gieten we ons goud in een plaatje waardoor we sneller kunnen werken en minder afval hebben. Daar zit het grootste verschil.”