Foto: ANP – Vincent Jannink

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer gespot. In verschillende gemeentes is de bestrijding van de rups van start gegaan met onder andere gif of kleine wormpjes. In Tilburg en omgeving pakken ze het anders aan. Volgens Niels Raaijmakers, kwaliteitsmedewerker van de Gemeente Tilburg probeert Tilburg een meer biodiverse omgeving te creëren. Dit doen zij samen met de B5 gemeentes, een aantal grote gemeentes in Brabant.

‘’Voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Tilburg hebben we een heel plan. We gaan echt niet willekeurig aan de slag’’, bevestigt Raaijmakers. De stad houdt zich allereerst aan de landelijke beginselen, daarna komt het plan. ‘’We beginnen met één preventieve spuitronde. Dat doen we overigens niet voordat we weten waar de kwetsbare plekken zoals basisscholen of bejaardenhuizen zijn. We beginnen niet zomaar in het rond te spuiten.’’ Na de preventieve spuitronde komt de curatieve bestrijding. Hierbij worden de nesten van de rups weggehaald. ‘’We doen het puur voor de overlast’’, verzekert de beleidsmaker. ‘’Voortschrijdend inzicht leert ons dat hoe meer biodivers we dingen aanpakken, hoe minder ziektes en plagen er zijn.’’ Irma de Potter, boswachter bij Natuurmonumenten, benadrukt dit. ‘’De eikenprocessierups is ook een diertje en behoort tot de natuur. Uiteindelijk moet het processierupsenprobleem dan ook door de natuur zelf opgelost worden.’’

De natuurlijke vijand

Als natuurbeschermingsorganisatie werkt Natuurmonumenten aan het verhogen van de biodiversiteit in Nederland. ‘’In Nederland zijn de bossen vrij monotoon. Vrijwel alle bomen zijn van dezelfde leeftijd en dikte. Daar willen we graag meer variatie inbrengen. Op het moment dat een bos weer een natuurlijk leefgebied wordt met loofbomen, struiken, kruiden, lichte en donkere plekken dan creëer je een leefgebied voor een heleboel verschillende insecten. Deze insecten zijn dan weer voer voor vogels. Dit zorgt voor een meer diverse voedselpiramide.’’ Hierdoor worden ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gelokt. Bijvoorbeeld spechten die nesten van de rupsen openbreken. Volgens De Potter zijn deze natuurlijke vijanden de sleutel tot de oplossing.

Plaag

Raaijmakers herkent het belang van biodiversiteit, maar ziet ook in dat menselijke bestrijding nodig is. ‘’De plaag is afgelopen jaren wel eens volledig uit de hand gelopen. Normaal hebben we rond de 400/500 klachten per jaar, maar in 2020 waren dit er ruim 2500. We zullen dus preventief moeten bestrijden. De eikenboom overleeft de rups wel, maar er zijn gewoon mensen die echt last hebben van fysieke klachten.’’ Natuurlijk zijn er ook preventieve maatregelen, bijvoorbeeld opletten waar je gaat zitten. ‘’Onder een berk zitten, is altijd beter dan onder een eik’’, vult De Potter lachend aan

Last van de eikenprocessierups? door Maud Ruiter