Dierenhulporganisaties komen onder de vlag Hulp Voor Dieren Uit Oekraïne in actie om de huisdieren vanuit Oekraïne zo snel mogelijk te monitoren en naar de dierenarts te sturen. Veel Oekraïense huisdieren zijn namelijk niet gevaccineerd wat voor gevaar kan zorgen voor de Nederlandse volksgezondheid. Financieel is het een hele opgave om dit voor elkaar te krijgen, omdat ze afhankelijk zijn van eigen inbreng en donaties. 

Door Julian Jansen & Manouk Anakotta – 20 april 2022

Woordvoerster van de NFDO Eline Lauret startte samen met andere dierenorganisaties een meldpunt voor Oekraïense huisdieren. Dit meldpunt moet ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk huisdieren uit het land in oorlog op de radar komen en aangemeld worden bij de betrokken dierenartsen. Joyce Hofman, dierenarts bij haar eigen ‘Joyce Hofman Dierenklinieken’ in Amsterdam, is zo’n betrokken dierenarts en heeft inmiddels vijftig huisdieren behandeld.

In de onderstaande video leggen zij uit wat het belang is van het meldpunt en hoe ze het financieel proberen vol te houden: