Joost Reus (27) fietst vanuit zijn woonplaats Hoogkarspel naar het Indonesische Bali. De fiets is, in tijd van verduurzaming en vliegschaamte, een vervoersmiddel waar steeds vaker voor wordt gekozen om de wereld te ontdekken. In een ietwat impulsieve bui koos Joost er met een reis van een slordige 15.000 kilometer, voor net iets drastischere aanpak.
Julian Jansen, 21-04-2022

“Het gaat eigenlijk verrassend goed. Mijn benen houden het goed vol”, zegt Joost. Inmiddels heeft hij Europa achter zich gelaten en doorkruist hij Iran. “Ik vind het bij ieder land spannend hoe ze op mij reageren, maar ik ben tot nu toe goed ontvangen. Zo was ik een paar dagen geleden uitgenodigd bij een Iraans gezin en ben ik daar verzorgd als een prins. Dat had ik niet verwacht van tevoren.”

De fietser uit Hoogkarspel heeft zijn reis een half jaar genoodzaakt stilgezet in Georgië, omdat de grenzen van Iran gesloten waren tijdens de coronacrisis. “Ik vond het wel spannend of ik na een half jaar stilstaan de motivatie nog kon opbrengen om weer op de fiets te stappen,” Aldus Joost. Uiteindelijk koos hij ervoor om in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, te blijven zodat hij kon werken voor een Nederlands marketingbedrijf. Toen de grenzen weer openden en hij zijn Iraanse visum kreeg, pakte hij zijn reis weer op.

Tekst gaat verder na foto:

Joost leeft op een minimalistische manier met tent en kookpitje. Joost Reus

Het begin
“Je kan ook op de fiets gaan”, had de moeder van Joost in een lollige bui aan de keukentafel gezegd. Later bleek dit het startschot te zijn voor de fietsrit van de Hoogkarspelaar. Joost had tijdens zijn studie stage gelopen in Bali en daar veel vrienden gemaakt. Na zijn studie wilde hij zo snel mogelijk terug naar het tropische eiland, maar door de coronacrisis was dit helaas niet mogelijk. In eerste instantie had hij de suggestie van moeder weggewoven, maar toch ging het idee van zijn moeder niet meer uit zijn hoofd. “Ik dacht: waarom ook niet eigenlijk? Ik ben wel in voor zo’n uitdaging.” Uiteindelijk is hij vertrokken en zal hij, ondanks dat corona zo goed als voorbij is, toch zijn reis op de fiets afmaken. “Als ik ergens aan begin, dan maak ik het ook af.”

Uitdaging
“Ik heb inmiddels een derde van mijn reis erop zitten en ik hoop eind dit jaar in Bali aan te komen”, vertelt de fietser. Vooral de landen die nog gaan komen, boezemen bij Joost wel wat angst in. “In Pakistan krijg ik beveiliging vanaf de grens naar een veiliger deel in het land. Dat laat mij soms twijfelen. Maar uit de ervaringen van andere reizigers heb ik begrepen dat het wel goed te doen is.” Joost verwacht dat ook India een uitdaging zal worden. “India wordt super druk. Ik zal veel belangstelling krijgen vanwege mijn blonde haren.” Ondanks dat, kijkt hij uit naar avontuur binnen deze uitdagende landen.

Tekst gaat verder na foto:

Door weer en wind Joost Reus

Niet weggelegd voor iedereen
“Ik zou dit honderd procent aan iedereen aanraden”, zegt Joost stellig. “Tegenwoordig willen mensen graag luxe en gemak, maar dit is zoveel mooier. Je komt in contact met mensen, ziet bijzondere plekken en ontvangt veel respect van anderen.” Wel zegt Joost dat je een trip als dit niet moet onderschatten. “Je moet tegen eenzaamheid kunnen. Toen ik vertrok uit Istanbul heb ik het daar behoorlijk moeilijk mee gehad. In Istanbul zat ik eerst vijf dagen tussen de mensen en vervolgens zat ik voor lange tijd alleen op de fiets. Dat was behoorlijk zwaar”, vertelt Joost. Ook tipt hij dat je jezelf van tevoren goed moet voorbereiden door blogs te lezen, te leren over de fiets, maar bovenal: “Stap op de fiets en gaan.”

Je kunt de reis van Joost Reus volgen via zijn Instagram-account: